İSTANBUL – Açıklamaya göre Hindistan Komünist Partisi(Maoist) Genel Sekreteri Nambala Keshav Rao (diğer adıyla Basavaraju), Chhattisgarh eyaletinin Narayanpur bölgesinde düzenlenen bir operasyon sırasında hedef alındı.
Bakan Shah açıklamasında, “Naksalit hareketin dayanak noktası olan bu liderin öldürülmesi, Hindistan’ın bu isyana karşı 30 yıldır süren mücadelesinde bir ilktir” diyerek, toplam 27 Maoist militanın öldürüldüğünü bildirdi.
Geçtiğimiz ay Hindistan hükümeti, HKP(M)’yi hedef alan Kara Orman olarak bilinen büyük bir askeri operasyon başlattı.
Shah, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şu ana kadar 54 isyancının tutuklandığını ve bunun sonucunda Chhattisgarh, Telangana ve Maharashtra eyaletlerinde 84 isyancının teslim olduğunu söyledi.
Maoistler, hükümet saldırıyı durdurursa ve birliklerini geri çekerse hükümetle görüşmeye hazır olduklarını söyledikten sonra operasyon başlatıldı. Chhattisgarh yetkilileri, herhangi bir diyaloğun koşulsuz olması gerektiğini söyledi.
Hindistanlı Maoistlerin ayaklanmaları 1960’ların sonlarında Batı Bengal eyaletinde başladı ve o zamandan beri Hindistan’ın 600 ilçesinin üçte birinden fazlasına yayıldı.
Maoistler, kuzeydoğudan Hindistan’ın merkezine kadar uzanan “kırmızı koridor” içinde birçok eyaletin geniş alanlarını kontrol ediyordu.
Son yıllardaki büyük askeri ve polisiye saldırılar, maoistleri ormanlık alanlardaki kalelerine çekilmek durumunda bıraktı ve şiddetin seviyesi düştü.
Ancak Hindistan devletinin güvenlik güçleri ile maoistler arasındaki çatışmalar hâlâ yaygın.
Hükümet verilerine göre devlet güçlerinin geçen yılki operasyonlarında yaklaşık 287 gerilla katledildi ve bunların büyük çoğunluğu Chhattisgarh bçlgesindeydi. 1960’lardan bu yana 10.000’den fazla kişinin öldüğüne inanılıyor.
Hindistan’da devrimci harekete yakınlığı ile bilinen yayın organlarının birinde konuyla ilgili şunlar aktarıldı:
Maoist Parti Genel Sekreteri Namballa Kesava Rao ile birlikte, bir çatışmada yaşamını yitiren bir diğer devrimci savaşçı da Sajja Nageswara Rao oldu. Yoldaş Rao, Maoist Parti’nin askeri yayın organı Awam-e-Jung’un baş editörlüğünü yürütüyordu.
Parti içinde “Rajanna”, “Yesanna” ve “Naveen” gibi isimlerle bilinen Sajja Nageswara Rao, Narayanpur’daki çatışmada hayatını kaybetti. Bapatla bölgesine bağlı Chirala mandalındaki Jandrapet köyünde, sıradan bir el dokumacısı ailesinde doğdu. Elli yılı aşkın bir süredir süren devrimci mücadelenin son otuz altı yılını, kimliğini gizleyerek yeraltında geçirdi.
El dokumacısı Bala Gangadhar Rao ve Subbaravamma’nın ikinci oğlu olan Sajja Nageswara Rao, Jandrapet Lisesi’nde eğitim gördükten sonra Guntur’da politeknik öğrenimini tamamladı. 1980’lerde radikal öğrenci birliklerinin kuruluşuyla devrimci harekete katıldı ve hayatını bu mücadeleye adadı. Bu süreçte tutuklandı ve yıllarını hapishanede geçirdi. Ancak kız kardeşinin düğünü için şartlı tahliye edildikten sonra yeniden yeraltına geçerek mücadelesine devam etti.
Guntur bölgesindeki mücadelede aktif rol oynayan Nageswara Rao, disiplinli bir halk savaşı neferi olarak Nallamala ile Andhra-Orissa sınır bölgelerinde çeşitli köylü, Dalit ve yerli halk direnişlerine önderlik etti. Teknik alandaki yetkinliği sayesinde, o dönemde Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) [Halk Savaşı] tarafından çıkarılan Jung adlı askeri derginin editörlüğünü üstlendi. Devrimci hareketin büyüyen ihtiyaçları doğrultusunda, Maoist Parti’nin askeri kanadı içindeki Awam-e-Jung dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyordu.
Chirala bölgesinde devrimci hareket, 1950’lerde Kasturi Kutumbarao’nun önderliğinde başlayan Halk Savaşı’yla kök saldı. Bu mücadelede el dokumacısı ailelerden gelen gençler—Sajja Surya Balanandam ve Bandaru Venkateswarlu—şehit düştüler, ardından ulusal düzeyde devrimci hareketin liderliğini üstlendiler. Şimdi, Sajja Nageswara Rao’nun Narayanpur’daki çatışmada yaşamını yitirmesiyle Chirala bölgesi bir kez daha ağır bir kayıp yaşadı.