HATAY – Otokratik rejim özelleştirme talanıyla kamu kaynaklarını tüketti ve bir süredirde gözünü zeytinliklere ve tarım arazilerine dikti.
Hatay’da Samandağ ilçesi Mağaracık mahallesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) için bahçe, zeytinlik ve tarım arazileri kamulaştırılmıştı. Bir süredir arazi sahiplerinin eylemleri devam ediyordu.
Bu sabah saatlerinde kamulaştırılan arazilere jandarma girdi. Arazilerini korumak isteyen Mağaracıklılar, jandarma tarafından araziden çıkarıldı.
Daha sonra ifadeleri alınmak üzere karakola götürülen Mağaracık mahallesinden Naim Soy ve Nazım Soy’un gözaltına alındığı öğrenildi.
‘DEREYE TOPRAK DÖKÜYORLAR, KARADENİZ’DEKİ GİBİ FACİALAR OLACAK’
Olaylar sonrası bölgeye gelen Mağaracıklıların Avukatı Cuma Irmak, burada bir açıklama yaptı. Sabah saatlerinde tapulu arazilere girildiğini belirten Irmak, şunları söyledi:
– “Çalışmalar son hız devam etmektedir. Sözde tapulu arazilere girilmeyecekti, mahkemenin esasa ilişkin kararı beklenecekti. Ancak kolluk görevlileri ellerindeki ara karara istinaden ‘mahkeme bitti, istinaf yolu kapalıdır’ diye vatandaşa yanlış beyan vererek, buraya girdi.
– Gasp işlemi devam etmektedir. Bir yol açacağız dediler. Mağaracık’ın en büyük deresinin üstü toprakla kapatılarak yol açıldığını görüyoruz. Çalışmanın yapıldığı yere dikkat çekmek istiyorum. Burası Mağaracık’ın en büyük deresidir.
– Buraya binlerce kamyon toprak dökülüyor. Alt tarafta da yaklaşık 25 gün önce dere kapatılarak oraya da toprak dökülerek yol yapıldı. Bunun yapılmasının tek bir sebebi var rant başka bir şey değil. İhaleye alan firmalar yolu uzatmak yerine şu gördüğünüz dereyi kapatarak Karadeniz’de gördüğümüz facia olaylarını burada yaşanmasına sebep olma ihtimali göz ardı edilip, 3-5 kuruş kar etme amacındalar.”
‘SAMANDAĞ HALKININ HEMFİKİR OLACAĞI BİR PROJE ÜRETİN’
42 mahallenin tüm etaplarının deniz manzaralı Samandağ’ın en güzel topraklarına yapıldığını belirten Irmak, “Burada bir işgal söz konusu. Buradan tekrar sesleniyoruz bu topraklardan elinizi çekin. 42 mahallenin ihtiyacı olan bilimsel verilere dayalı Samandağ halkının hemfikir olacağı bir proje üretin. Sıfırdan proje üretemeyiz geç kaldık diyemezler geç kalmanın sebepleri kendileridir. 1 ve 2’nci etap Hazine adına kayıtlı arazilere yapıldı. Aradan 2 yıl geçti 424 adet konut hala bitmedi bu gecikmenin sebebi bizler değiliz” ifadesini kullandı.
Geçen hafta Hatay Baro Başkanı Hatay Tut ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile özel bir görüşme yapıldığının altını çizen Cuma Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
– “Vali ve Baro Başkanı özel bir görüşme yaptı. Dün de sosyal medyadan bu görüşmenin içeriği paylaşıldı. İçeriğine baktığımızda Mağaracık’taki projelerle ilgili bir yenileme revize söz konusu olduğu söylendi.
– Bunu yapmadan önce Hatay Barosu, Hatay Valiliği Özel Kalemi’ne paylaşımı gönderip onay almıştı, o şekilde paylaşmıştı. Yani onaylanmış bir basın açıklaması. Hatay Valiliği’nden bir açıklama bekliyoruz. Sabah Özel Kaleme ulaşmaya çalıştık.
– Dün paylaşılan bu haberin arkasından bu sabah bu şekilde tapulu arazilere girildi. Durdurma talebimiz oldu ancak maalesef bu talebimize henüz bir cevap gelmedi. Bizim buradan talebimiz açık ve nettir.