Diyanet, Durdurma Kararına Rağmen İnşaata Yeniden Başladı

featured

MUĞLA – Kurumsal ve finansal varlığını sermaye devletine borçlu olan Diyanet, bir yandan sermaye devletinin ve hükümetinin direktifleri doğrultusunda ‘fetvalar’ verirken diğer yandan da mütahitlerin kar hırsına bürünerek durdurma kararına rağmen inşaatlar başlatıyor.

Bodrum ilçesine bağlı Ortakent-Yahşi Mahallesi’nde bulunan hazineye ait 10 dönümlük arazi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmak istenen İslam Kültür ve Medeniyetti Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi  (Külliye) inşaatı, itiraz üzerine mahkemenin aldığı durdurma kararına rağmen yeniden başlandı.

Yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak inşaat için proje hazırlayıp, devletten fon alan Diyanet’in 2015 yılında inşaat ruhsatı almak için belediyeye yaptığı başvuru, mevcut imar planı ve mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.  644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuran Diyanet, 22 Ocak 2016 tarihinde yapı izin ruhsatı aldı. 

Mahkeme durdurdu  

Bunun üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası, inşaat ruhsatı ile ‘Ortakent Revizyon ve İlave Nazım ve Uygulama İmar Planları’nın iptali için İdare Mahkemesine dava açtı. Dava sonucunda külliye inşaatı durduruldu. Şehir Plancıları Odası’nın ruhsat iptal talebiyle Danıştay’da açtığı dava henüz devam ederken, idare mahkemesinin kararına rağmen Külliye inşaatına geçtiğimiz Aralık ayında yeniden başlanmıştı. TMMOB Koordinasyon Kurulu ve Muğla Çevre Platformu üyesi Arif İsmet Yılmaz, proje için devletten alınan fonun 5 yıl içinde kullanılmaması halinde geri verilmek zorunda kalınacak olunmasından dolayı apar topar inşaata başlandığını ifade etti. 

Ruhsat geçersiz

2016 yılında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yasaya aykırı şekilde iki ayrı parsele tek ruhsat verdiğini belirten Yılmaz, buna rağmen o yıl halkın gösterdiği tepkiler projenin geri çekildiğini dile getirdi. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre, bir inşaata ruhsat alındığı tarihten itibaren iki yıl içinde başlanmak ve 5 yıl içinde bitirilmek zorunda olunduğunu, aksi takdirde ruhsatın yenilenmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, külliye projesine iki yıl tek çivi bile çakılmadığı için alınan ruhsatın zaten 22 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçersiz olduğunu ifade etti. 

Yılmaz, bu mevzuattan habersiz olarak 5 sene içerisinde projeye başlamazsak ruhsat geçersiz olur kaygısıyla beş yılın dolmasına bir kaç ay kala yeniden inşaata başlandığını kaydetti. Yılmaz, “Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce söz konusu parsele yenileme ruhsatı vermesi usulsüzlük olur. Eski ruhsatın geçerli olduğu kabul edilse bile, yapılacak değişiklikler nedeniyle ancak tadilat ruhsatı veya yeniden ruhsat verilebileceğini, bunun da ancak eksiksiz ve mevzuata uygun proje dosyasının incelenmesi sonrasında Bodrum Belediyesi tarafından yapılabilir” diye belirtti. 

Fonu geri vermemek için durdurmaya rağmen inşaat

Diyanet’in yine Külliye projesi için devletten aldığı fonun 5 yıl içinde kullanılmaması halinde geri vermesi söz konusu olmasından dolayı apar topar inşaata başlandığını ifade eden Yılmaz, “Bodrum Belediyesine mevzuata uygun bir proje sunmadan ve ruhsatsız olarak başlanan kazılar mevcut zemine telafisi olanaksız hasarlar vermektedir. Bu nedenle kazı çalışmaları derhal durdurulmalı ve Danıştay’da devam eden ruhsat iptali davası sonuçlanana kadar inşaat faaliyetine izin verilmemelidir. Bodrum’u seven herkes bu yapılaşmaya karşı çıkmalıdır” dedi.  

MA, Devrimci Düşün

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!