ANKARA – Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Nisan 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) raporuna karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “İşsizlik ve istihdamın görünümü” başlığıyla hazırladıkları raporu yayımladı. Raporda hem dar hem geniş tanımlı işsizlikte artışın devam ettiği, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 27,4 olduğu kaydedildi. Öte yandan çalışma çağındaki 63,5 milyon kişinden yalnızca 18,8 milyon kişinin kayıtlı tam zamanlı çalışıldığı paylaşıldı.
Raporda, “TÜİK’in Nisan 2021 dönemi gösterge işsizlik oranı olarak ifade ettiği mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranını yüzde 13,9 ve TÜİK’in âtıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR’ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranı yüzde 27,4 olarak açıkladı. Böylece mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı son bir yılda 0,2 puan, bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise son bir yılda 0,6 puan azaldı ve son bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı” denildi.
İŞSİZLİK ARTIYOR
TÜİK verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021 döneminde bir önceki yıla göre 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin olarak gerçekleştiğinin altı çizilen raporda, “Dar tanımlı işsiz son bir ayda ise 275 bin kişi arttı. TÜİK verilerinden hareketle yaptığımız hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021’de 9 milyon 837 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2020’de 9 milyon 187 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı” diye belirtildi.
‘TÜİK VERİLERİ SINIRLI’
TÜİK’in aylık verilerinin oldukça sınırlı bir kapsama sahip olduğunun belirtildiği raporda, “Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin istihdam olup çalışmayanlar aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayanların sayıları TÜİK verilerinde yer almıyor. Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor. TÜİK ayrıca üç aylık veriler açıklayacağını ve ayrıntıların burada yer alacağını açıkladı. O nedenle aylık veriler detaylı analiz yapmak için yeterli değil” ifadeleri yer aldı.
KADINLAR DAHA ÇOK İŞSİZ
Raporda, ayrıca salgının işsizlik üzerindeki etkisinin sürdüğünü, özellikle salgınla birlikte kadınların daha çok işsiz kaldığı aktarıldı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranın yüzde 34 olduğu bilgisinin paylaştığı raporda, geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki farkın 13,5 düzeyinde olduğu belirtildi. Resmi istihdam oranın da yüzde 43,3 olduğu paylaşılan raporda, kayıtlı ve tam zamanlı istihdam oranının da 29,7 olduğu kaydedildi.