Merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğünde, 15 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. Özellikle Bayraklı ilçesinde 20 civarında binanın yıkıldığı açıklanırken Açıklamalara göre, 1’i boğulma olmak üzere 58 kişi hayatını kaybetti. Deprem nedeniyle toplam 885 kişi ise yaralandı.
AFAD’ın yaptığı açıklamada ayrıca, 9 teknenin battığı, 20 teknenin ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldığı, 21 teknenin ise karaya oturduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada AFAD: Artçı sarsıntıların sürdüğünü, hayatını kaybedenlerin sayısı 58’e yükseldiğini ve 885 kişi yaralı olduğu bilgisini aktardı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 180’e yakın vatandaşın enkaz olduğunu açıkladı.
Sabah saatlerindeyse güzel haberler geldi. 62 yaşındaki Emine Eren, İzmir’de Barış Sitesi’ndeki enkazdan yaklaşık 14 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Emine Eren’in kurtarılmasından yaklaşık bir saat sonra 53 yaşındaki Fadime Tolu da enkazdan yaralı kurtarıldı. Ara kurtarma çalışmalarının 16. saatinde Gülçin Aykut Soydan isimli bir vatandaş, canlı yayında Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından çıkarıldı.
Kurtarma çalışmalarının 15. saatinde iletişime geçilen 16 yaşındaki İnci Okan‘ın önce köpeği Fıstık sağ olarak çıkarıldı, ardından kendisi çıkarıldı. İnci’nin sağlık durumuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Aynı dakikalar içinde Hülya Özmet isimli bir vatandaş da Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından kurtarıldı (Saat – 08.15). Yine arama kurtarma çalışmalarının 17. saatinde Nurcan Tosun isimli bir vatandaş da Barış Apartmanı’nı enkazından çıkarıldı.
Arama kurma ekipleri 18. saatin içinde Doğanlar Apartmanı’nda bir anne ve 4 çocuğuna ulaştı. Depremden 23 saat sonra Doğanlar apartmanında Seher Perinçek ve 3 çocuğu enkazdan çıkarıldı. Depremden 26 saat sonra ise iki katı çöken Yılmaz Erbek apartmanında 62 yaşındaki Halim Sarı sağ olarak kurtarıldı. Çalışmaların 31. saatinde Rıza Bey sitesi enkazından bir kişi yaralı olarak çıkarıldı.
“Hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin”
AFAD’dan yapılan uyarıda, “İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir” denildi.
“435 yaralıdan 25’i yoğun bakımda”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’de meydana gelen depremde can kaybının 21’e yükseldiğini belirterek “435 kişi halen tedavi görüyor, 25’i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor.” dedi.
Toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği aramalara katıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir’de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.
Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.
Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon tırı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.
AFAD yardımları açıkladı
AFAD’dan sabah saat 6.00’da yapılan açıklamada, “Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir” denildi.
6.6 büyüklüğünde deprem yaşayan İzmirliler geceyi sokakta geçirdi
Büyük panik ve korku yaşayan İzmirlilerin büyük çoğunluğu gece evlerine giremedi. Evleri yıkılan ve hasar görenlerin yanı sıra, korku dolu anları yaşadığı için binalara giremeyen vatandaşlar, aileleriyle birlikte geceyi çadırlarda geçirdi.
Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık
Saat 10.40 sıralarında kameraların karşısına geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşın sağ olarak kurtarıldığını söyledi. Bakan Kurum, riskli binalarda oturup eşyasını alamayan ve evi yıkılan vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını; yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalarda oturanlara taşınma yardımı yapılacağını ve TOKİ’nin kalıcı yapıların yapımına ilişkin süreci başlattığını duyurdu.
şu açıklamalarda bulundu:
“4 ve üzeri 35 artçı deprem meydana geldi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor. Tüm milletimiz müsterih olsun. Tüm arama kurtarma faaliyetleri koordine edildi. Hızlı bir şekilde bu faaliyetleri yapılmaktadır. Şu anda sahada fiilen yaklaşık 5 bin personel bulunuyor. 475 araçla da arama-kurtarma faaliyetlerini yürütüyoruz. 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama-kurtarma şuanda 8’inde devam ediyor. Bu kurtarma faaliyetlerini yaparken arama-kurtarma ekiplerimizin can güvenliğini sağlama almak için de binalarımızı lazer tarayıcılarıyla sürekli tarıyoruz. Herhangi bir gaz salınımı var mı yok mu, yıkılma riski var mı yok mu kontrol ediyoruz. Beslenme ihtiyacını Kızılay koordinasyonunda yürütüyoruz. Bugün fiilen hasar tespit çalışmalarında dün kamu binalarını inceledik.
Bugün de vatandaşların binalarını inceleyeceğiz. Bakanlığımız bütün binalara girmek suretiyle hasar-tespit çalışmalarını yapacaklar. Ağır hasarlı, yıkılan riski olan binalarımız olduğu düşüncedeyiz. Binaların tespitlerinin yapılmasına mütakip girmek önem arz etmektedir. Arama-kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir biçimde yürütmek durumundayız. Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Tüm ekiplerimize teşekkür etmek istiyorum. Emine Eren hanımefendiyi Barış Sitesi’nde 14. saatte kurtardık. 15. saatte Fadime Tolu’yu çıkardık. 17 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından 16 yaşındaki İnci kızımız kurtuldu. Hülya Özmet de 17 saat sonra kurtarıldı. İnşallah yeni Hülya Hanımlar enkaz altından ekiplerimiz sağ salim çıkaracaklar. Barış Sitesi’nde Nurcan Tosun Hanımefendiyi kurtardık. Eşinin sevincine bütün ekiplerimiz şahit oldu. İnşallah aynı mutlulukları daha çok yaşayacağız.
Dün Elazığ’da Malatya’da milletimiz nasıl beraber olduysa bugün İzmir’de de beraber olduk. Tüm tedbirler bu noktada alınmaktadır. Arama kurtarma faaliyetlerini 2 bin 59 kişiyle yürütüyoruz. Diğer personel dediğimiz 2 bin 906 kişi ile yardım faaliyetlerini yürütüyoruz.”
Enerji Bakanı: İlerleyen saatlerde AFAD’ın izniyle doğalgaz hizmetini vermeye başlayacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgazın belirli bölgelerde tedbir amacıyla kesildiğini hatırlatarak, “İlerleyen saatlerde AFAD’ın izniyle doğalgaz hizmetini vermeye başlayacağız” dedi. Bakan Dönmez devamında, “Enerji tesislerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ana hatlarımızda da herhangi bir sorun bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.
Diğer yandan İzmirgaz işçileri depremin yıkımına, İzmirgaz binasının ağır hasarına ve artçılara rağmen çalışmaya zorlandıklarını iletmişlerdi. Konuyla ilgili haber: İzmirGaz İşçileri: Deprem izleri Kapatılarak Çalışmaya Zorlanıyoruz
AFAD: 9 tekne battı, 20 tekne kurtarıldı, 21 tekne ise karaya oturdu
Saat başı güncellenen rakamları ve yeni bilgileri paylaşan AFAD, 9 teknenin battığını, 20 teknenin ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldığını duyurdu. 21 teknenin ise karaya oturduğu bilgisini veren AFAD, “Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam etmektedir” dedi.
İzmir’de eğitime bir hafta ara
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İzmir’de eğitime bir hafta ara verdiklerini duyurdu.
AFAD: 521 artçı sarsıntı yaşandı
AFAD, saat 12.40 itibariyle, 37’sinin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 521 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı.
AFAD: 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Hayatını kaybedenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini açıklayan AFAD, “İzmir’de halen 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Erdoğan: 24 milyon lira ödenek aktarıldı
Ölü sayısının 37ye yükseldiğini, 103 kişinin enkazdan kurtarıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye 24 milyon lira ödenek aktarıldığını bildirdi.
Deprem Değil, Sermaye Devleti Öldürüyor!
Kar hırsını insan hayatından üstün tutan inşaat firmaları ve mütehaitler ile onların kar hırsına çanak tutarak her depremin katliama dönüşmesine neden olan devlet düzeni, depremdeki tüm can kayıplarının birincil sorumluları olduğu açık.
Sermayenin kapitalist devleti ve onun kapitalistleri; orman katliamları ve rantsal(kentsel) dönüşüm ve çarpık şehircilik politikaları ile yağmuru sel felaketine, depremi toplu katliamlara dönüştürüyor. Yakın tarihte bile ağır can kayıplarının yaşandığı birçok depreme rağmen, insan hayatı kar hırsına kurban edilmeye devam ediliyor.