Dardanel, 27 temmuz günü 14 gün süreyle çalışanlarını mesai saatleri dışında da işletme sahasında gözetim altında tutacağını ve kapalı devre çalışma sistemini uygulayacağını açıklamıştı.
Sağlık tedbirleri alınmadan fabrikalarda, atolyölerde ve diğer çalışma sahalarında çalıştırılan işçiler arasında koronavirüs hızla yayılırken sermayedarlar, salgını da daha çok kar için fırsat olarak görüyor.
İşçilerin, ‘kapalı devre çalışma’ adı altında toplama kampına dönüştürülen Dardanel fabrikasına hapsedilerek çalıştırılmasını HDP Milletvekili Oya Ersoy, Meclis gündemine taşıdı. Oya Ersoy, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada: ‘Dardanel şirketinin yaptığı açıkça İş kanunu ihlal etmek, uluslararası çalışma kurallarını hiçe saymaktır. Yapılan bu uygulamanın hiçbir izahı olmadığı gibi, kişinin kendi rızası dışında tutuluyor olması da insan haklarına aykırı ve uyulması gereken evrensel tüm kurallarının da ihlalidir‘ dedi.
‘KAPALI SİSTEM ÇALIŞMA DİYE BİR MEKANİZMA YOK!’
‘Dardanel şirketinin işçilerin sağlığının korunması bahanesiyle işçilerin izinlerinin iptal ederek ve karantinaya alarak çalışmak durumunda bırakması angarya çalıştırma kapsamına girmektedir‘ diyen Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘İş Kanunu, İSİG Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda ‘kapalı sistem çalışma’ diye bir mekanizma bulunmamaktadır. ‘Kapalı sistem çalışma’ terimi zararlı maddelerle ilgili işlerin kapalı devre sistemler içinde yürütülmesiyle ilgili İl Sağlık Müdürü daha önce uygulandığını söylemiş olmasına rağmen bu bilginin kaynağı belirsizdir.‘
COVID-19 bahane edilerek işçiler fabrikada zorla tutulup çalışmaya zorlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın derhal bu konuya dair soruşturma başlatması gerekiyor‘ diyen Ersoy, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:
Dardanel şirketinin işçilere uyguladığı fabrika sahasında zorunlu karantina uygulaması iptal edilecek midir?
İş Kanunu, İSİG Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda yer almayan “kapalı sistem çalıştırma” uygulamasına ilişkin Dardanel şirketine cezai yaptırım uygulanacak mıdır?
6331 sayılı İSİG Kanunu işçilere “ciddi ve yakın tehlike” durumunda “işten kaçınma hakkı” veriyorken hangi gerekçe ile işçilere 3150 TL para cezası uygulanacaktır?
İl Sağlık Müdürlüğü’nün daha önce uygulandığını söylediği “kapalı sistem çalıştırma” hangi şirketlere uygulanmıştır?
Dardanel şirketinin işçilerin konaklaması için ayarlamış olduğu mekânlar ve yemekhaneler Bakanlığınız tarafından denetlenmiş midir?
İşçilerin sağlığının korunacağı öne sürülerek uygulanan zorunlu karantinanın işçilerin sağlığını tehdit edeceğini düşünmüyor musunuz?