Cumhurbaşkanına Mal Varlığını Dondurma, İç İşleri Bakanına Dernekleri Kapatma Yetkisi

featured

ANKARA – Devlet yapısında yapılan totaliter rütujlara bir yenisi daha ekleniyor. Burjuva demokrasinin güçler ayrılığı ilkesine dönük müdehale, yani yasama, yürütme ve yargının tek kuruma-kişiye bağlanması totaliter rejimi yapısallaştırma yolunda en büyük ve ciddi adımdı. Bunun ardından ara ara yasalaştırılan kanun teklifleriyle rütujlara devam edilmişti.

Gelinen aşamada, AKP’ye muhalif sermaye çevrelerinin büyük bir kısmı AKP’nin temsil ettiği sermaye kliğine biat ettirilmişse de, sözkonusu teklif ile olası dengeler değişimine karşı bir tedbir olarak düşünüldüğü açık. BM’nin yaptırım kararı aldığı sermaye çervlerine karşı mal varlıklarını dondurma yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi, BM ile siyasi iktidar karşı karşıya geldiği durumlarda da bu dondurma yetkisini dondurmama olarak kullanabileceğide aşikar.

Ayrıca internet üzerinden yardım kampanyalarına karşı da getirilen kısıtlama, esasta muhalif düzen partilerinin kampanyalarını, muhalif ve sosyalist kesimlerin kurum ve yayınları için destek sağlamasını engellemeyi amaçlıyor. Diğer yandan kanun teklifiyle İçişleri Bakanı’na “dernek faaliyetini askıya alma” ve “kurulları görevden alma” yetkisi veriliyor.

TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yaptırım listesine alınan kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulmasına olanak sağlandı. Teklifin kabul edilmesi durumunda bu konuda yetkili Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı isterse, bu kişi ve kuruluşlarla dolaylı olarak ilişkisi bulunan ya da onun adına hareket eden hesapları da dondurabilecek.

Teklifte, mal varlığının dondurulması kararına ilişkin öneride bulunması için bir de Denetim ve İşbirliği Komisyonu kurulması öngörüldü. Komisyonda, MASAK, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi kuruluş temsilcileri yer alacak. Komisyondaki temsilcilere, her toplantı için ücret ödenecek.

İnternette izinsiz yardım kampanyasına engel

Birgün’de yer alan habere göre; teklifte, internet ortamında izinsiz yardım kampanyası başlatanları sınırlayıcı hükümler de yer aldı. Buna göre, izinsiz yardım faaliyetinin tespiti halinde valilik ya da İçişleri Bakanlığı erişimin engellenmesini isteyebilecek. Başvuruyu devralan hakim, duruşma bile yapmadan içeriği engelleyebilecek.

Yardım Toplama Kanunu’nda yapılan değişiklikle de yurtdışına yardımda bulunacak dernekler sınırlandırılacak. Bundan böyle bağışlar, “bildirime” tabii olacak.

İçişleri Bakanlığı’na yetki

İçişleri Bakanı’na “dernek faaliyetini askıya alma” ve “kurulları görevden alma” yetkisi geliyor.

Düzenlemeye göre, bir derneğin faaliyeti çerçevesinde terörizmin finansmanı suçu işlenirse ya da uyuşturucu suçundan kaynaklı olarak mal varlığı aklanırsa, İçişleri Bakanı o kişileri ve görev yaptığı kurulları tedbir amaçlı görevden uzaklaştırabilecek. Derneğin faaliyetten alıkonulmasını talep edebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!