BİRTEK-SEN’den Deprem Bölgesindeki İşten Atmalara Karşı Eylem

BİRTEK-SEN, deprem bölgelerindeki işçilerin patronlar tarafından zorla işbaşı yaptırılması, tazminatsız işten atılması ve düşük ücretlere karşı Antep’te bir eylem gerçekleştirdi.

featured

ANTEP – Deprem bölgelerinde işçilere yönelik işten atmalara ve diğer hak gasplarına karşı Antep Balıklı Parkı’nda Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’nın (BİRTEK-SEN) çağrısıyla eylem yapıldı. 6 gündür direnişte olan Ahenk Halı işçileri de eyleme katıldı.

Yapılan açıklamada işten atma yasağı getirilmesine rağmen sözde yasağın, tıpkı pandemide olduğu gibi patronların işçileri tazminatsız olarak işten atma özgürlüğüne dönüştüğü ifade edildi. Tekstil işkolu başta olmak üzere bütün işçilere birleşme ve örgütlü mücadele çağrısı yapılan açıklamada şu talepler ifade edildi:

  • Deprem sürecinde bütün isçilere tam ücret ödenmelidir!
  • Deprem bölgesinde işsiz kalan ve çalışamayan bütün işçiler kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmalıdır!
  • İşten atmalar koşulsuz şartsız yasaklanmalıdır!
  • Ev kiraları 2-3 katına çıktı. Temel ihtiyaçlara gelen zamları da düşünerek tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır!
  • Bütün fabrikalarda işçilere bir aylık ücret tutarında deprem yardımı verilmelidir.

Açıklamada deprem bölgesinde işçilere yönelik hak ihlalleri şöyle sıralandı:

İşçiler barınma sorunu çözülmeden çalışmaya zorlanıyor

Depremin vurduğu Antep, Maraş, Malatya ve Urfa gibi illerde, başta tekstil işkolunda olmak üzere, yüzbinlerce işçi yaşıyor. Depremin üzerinden henüz bir hafta geçmeden, işçiler hala sokaklarda; bulabiliyorlarsa çadırlarda aileleri ve çocukları ile yaşam mücadelesi verirken patronlar işçileri çalışmaya çağırdı.

‘Ailenizi bırakın, fabrikada kalın’ baskısı

Malatya’da evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden, barınma imkanı olmadığı için ailesiyle il dışına gitmiş olan işçiler, tazminatsız işten atılmakla tehdit edildi. Pek çok fabrikada işçiler istifaya zorlanıyor. Pek çok fabrikada işçiler ailelerini bırakarak fabrikada kalmaya zorlanıyor. OSB’ler ve fabrikalar çalışma kamplarına dönüştürülmek isteniyor.

Deprem sırasında bile işçilerin çıkmasına izin verilmedi

Hatay merkezli deprem sırasında Antep’te bazı fabrikalarda işçilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. İşçiler çalışmaya zorlandı.  Malatya’da 28 Şubat’ta tekrar yaşanan 5.6 şiddetindeki deprem sırasında korkup dışarı çıkmak isteyen Chantuque Tekstil işçilerinin üzerine kapılar kapatıldı. Aynı deprem esnasında, Maraş’ta ilk depremde ağır hasar almış ve girilmesi yasak olan Sufle Metal adlı fabrika, işçilerin üzerine çöktü. Bir işçi öldü 4 işçi ağır yaralandı. Çünkü o esnada fabrika patronu işçileri tehditle çalışmaya zorlayarak, içerdeki mallarını taşıtıyordu.

İşçiler maaşlarını alamıyor, zam yapılmıyor

Antep’te Başpınar’da çoğu fabrikada maaşların yatma tarihi tam da depremin olduğu gün ve devamındaki günlerdi. Ancak yüzlerce fabrikada işçilere maaşları ya yatırılmadı ya da 2-3 bin lira gibi ücretler yatırıldı. Depremin üzerinden neredeyse bir ay geçmişken hala Ocak ayının ücretini tam alamayan fabrikalar var. Birçok fabrikada Ocak ayı maaşları üç-dört parça halinde yatırıldı.

Patronlar bununla da yetinmedi! Şubat ayı ücretlere ne kadar zam yapılacağının belli olacağı ayken işçilerin zamları açıklanmadı ve işçilere zamsız ücretler yatırıldı. Üçüncü aya girmişken hala hangi ücretle çalıştığını bilmeyen onlarca fabrika var.

Zam açıklayan fabrikalarda ise işçilere düşük zam dayatması yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Zammı kabul etmeyen işçilere ise “Çalışan çalışsın, çalışmayan istifa etsin” diyerek işten çıkarma oyunları oynanıyor.

Evi hasarlı olan işçiler işe gelemeyince tazminatsız atıldı

Canan Tekstil’de, evi hasarlı olan, ailesiyle köyde çadırda kalan işçi iki gün işe gelemediği için tazminatsız işten atıldı.

Giza Halı’da ve Vista Halı’da çok sayıda işçi düşük zamma itiraz ettikleri için tazminatsız işten atıldı. Ve daha pek çok fabrikada işçiler ya tazminatsız işten atılıyor ya da istifaya zorlanıyor.

Ahenk Halı’da sendikamızın üyesi işçiler patronun devletin açıkladığı yüzde 54,6 asgari ücret zam oranını dahi vermeyerek yüzde 50 zam açıklaması üzerine üyelerimiz iş bırakarak işyeri önünde direniş başlatmıştı. Ahenk Halı’da tek sorun düşük zam da değil üstelik. Ücretlerin bir kısmı elden ödeniyor. Kayıtdışı, sigortasız işçi çalıştırılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!