İSTANBUL – Bakırköy Belediyesi’nde çalışan kadın işçiler, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerinin belediye tarafından karşılanmaması nedeniyle başlattıkları grevi 33’üncü gününde sürdürüyor. Belediye önünde nöbet çadırı kuran işçiler, her gün 08.30 ile 17.00 saatleri arasında eylemlerine devam ediyor. 3 yıldır zam alamayan kadınlar, boyun eğerek değil, direnerek kazanacaklarını belirtti.
Grevdeki kadınlardan Adile Soylu, 3 yıldır belediye ile TİS imzalanmadığını aktardı. Maaşlarına zam yapılması taleplerinin karşılanmadığını ifade eden Soylu, “Sıfır zammı kabul etmedik, çadırlarımızı açtık, greve gittik” diye belirtti.
Grevde yaşadıkları zorluklara değinen Soylu, kadınların erkeklerden daha fazla sömürüldüğünü belirterek, “Burada yaptığımız grevden sonra, eve gidip evde yemek pişiriyoruz, bulaşık yıkıyoruz” dedi.
KADIN DİRENİŞİ HER YERDE
Kadınların direnemeyeceği algısının yaygın olduğunu belirten Soylu, Belediye Başkanının bile grevdeki kadınlara yönelik “Kadınların bu kadar direneceğini düşünmüyordum” sözlerini sarf ettiğini söyledi. Boyun eğerek değil direnerek kazanacaklarını kaydeden Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlara göre erkekler direnir ama kadın direnemez. Ya da erkeğin emeğidir ama kadının emeği değildir. Kadının direnişi her yerde. Bir direnişte, bir fabrikada, bir kadın varsa, o mücadele başarılarla sona erer. Kadın direnendir. Kadının duruşu insana güç verir. Kadın annedir, yoldaştır, kadın birleştiricidir. Kadınların mücadelesi her yerde ön plandadır. Kadınlar direndikçe kolay kolay boyun eğmez. Faşizmin önünde boynumuzu aslan boyun eğdiremezler.”
AYNI MAAŞLA ÇALIŞIYORLAR
Bakırköy Belediyesi’nde hemşire olarak çalışan Gülcan Uysal ise, toplu sözleşmeyle zam hakkı kazandıklarını belirterek, belediyenin ikinci bir sendikayla anlaştığı için bir bölünme yaşandığını söyledi. Uysal, “Biz başvuruda bulunduk ve her Şubat ayında yetkimiz yenilenmiş oluyor. Araya pandeminin girmesiyle 1 yıl sözleşme uzadı, mahkemeler tatil oldu. Ocak ayında tekrar yetkimizi aldıktan sonra, 2021 yılının Mart ayından geçerli olabilecek bir yetki mahkemeden çıktı. Biz de yeni bir sözleşme için oturduk. Bir yıllık geri dönmüş hakkımız var. Biz 2019 Mart ayından beri zam hakkımızı alamıyoruz. 3 yıldır aynı maaşla çalışıyoruz” diye ifade etti.
KÖLELİĞE SÜRÜKLÜYORLAR
Türkiye’de hayat şartlarının giderek ağırlaştığını dile getiren Uysal, “Türkiye’de her şey dolara endeksli olduğu için hayat şartları ağırlaştı. Bundan dolayı asgari ücretin seviyesine inmeye başladık. Empati yapmıyorlar, bizi köleliğe sürüklüyorlar. Hak, hukuk istiyorum” dedi. (MA)