1. Haberler
  2. Dünya
  3. Avrupa Parlamentosu, Trump’ın İspanya Tehdidini Gündeme Almama Kararı Verdi

Avrupa Parlamentosu, Trump’ın İspanya Tehdidini Gündeme Almama Kararı Verdi

Avrupa Parlamentosu, ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya’yı hedef alan sert açıklamalarını ve ekonomik ilişkileri kesme tehdidini Genel Kurul’da tartışma önerisini reddetti.

featured
service
0
Paylaş

ANKARA – ABD Başkanı Donald Trump, son dönemde İspanya’yı “ticaret dengesizliği yaratmakla” suçlamış ve “İspanya ile ekonomik ilişkileri gözden geçireceğiz, gerekirse tamamen keseceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Trump’ın açıklamaları, özellikle İspanya’nın AB içindeki tarım ve otomotiv ihracatındaki avantajlarını hedef alırken, Madrid yönetiminden “haksız rekabet” eleştirilerine neden olmuştu.

AP’de Tartışma Talebi Reddedildi

Avrupa Parlamentosu’nda bazı gruplar tarafından sunulan önerge, Trump’ın tehdit içeren sözlerinin Genel Kurul’da acil gündem maddesi olarak görüşülmesini talep ediyordu. Ancak yapılan oylamada önerge yeterli desteği bulamadı ve reddedildi. AP kaynakları, konunun zaten AB Komisyonu ve Konsey düzeyinde ele alındığını, Parlamento’nun ise daha yapıcı bir yaklaşımı tercih ettiğini belirtti.

Kararın Arkasındaki Nedenler

AP kaynaklarına göre, AP’nin ret kararı birkaç faktöre dayanıyor:

  • Trump’ın açıklamalarının “siyasi retorik” olarak değerlendirilmesi ve somut bir yaptırım adımına dönüşmemesi,
  • AB-ABD arasındaki ticaret müzakerelerinin hassas döneminde konuyu daha da germemek istenmesi,
  • İspanya’nın konuyu doğrudan Parlamento’da değil, AB Komisyonu üzerinden takip etmeyi tercih etmesi.

İspanya’dan Tepki: “Tehditler Boş”

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın açıklamalarını “temelsiz ve provokatif” olarak nitelendirirken, “AB’nin tek sesle hareket etmesi ve ticaret dengesizliklerinin karşılıklı müzakereyle çözülmesi gerektiğini” vurguladı. Madrid, olası bir ticaret geriliminde AB’nin ortak ticaret politikasının arkasında duracağını ifade etti.

Trump’ın İspanya’ya yönelik eleştirileri, ABD’nin AB ile genel ticaret müzakerelerindeki baskı stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Avrupa Parlamentosu’nun konuyu Genel Kurul’da görüşmeme kararı ise, tansiyonu düşürme ve diplomatik kanalları koruma yönünde atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.

https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Akşam Kapanışı 5 Mart 2026 akşam Haber Bülteni
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir