ANKARA – Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’yi acil konu olarak gündemine aldı.
Bu çerçevede Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin bugün bir oturum düzenlenecek.
Türkiye’nin iktidar ve muhalefetten 18 milletvekiliyle temsil edildiği AKPM’de, Avusturyalı parlamenter Stefan Schennach ile İngiliz parlamenter David Blencathra tarafından hazırlanan bir rapor da ele alınacak.
Rapor tartışmaların ardından oylamaya sunulacak.
Kabul edilmesi haline AKPM’nin resmi çağrısı niteliği kazanacak.
TÜRKİYE’YE SERT ELEŞTİRİLER
Belge, Türkiye’ye yönelik oldukça sert eleştiriler içermesiyle dikkat çekiyor.
Belgede, AKPM’nin derin endişe duyduğu belirtilerek son gelişmelerle ilgili “siyasi amaçlı ve muhalefeti sindirme, faaliyetlerini engelleme, çoğulculuğu bastırma ve siyasi tartışma özgürlüğünü kısıtlama girişimi” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye, 1949 yılından beri Avrupa Konseyi’nin 46 üyesinden biri.
AKPM üye ülkelerin meclislerinden gelen 306 üyeden oluşuyor.
Türkiye’nin 18 üyesi arasında AKP, MHP, CHP, DEM ve İyi Parti üyeleri de var.
‘AKPM İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ ŞİDDETLE KINAMAKTADIR’
Tutuklama sonrasında düzenlenen gösterilere de değinilen taslak raporda şu ifadelere yer verildi:
“[AKPM], göstericilerin haksız yere gözaltına alınması ve tutuklanmasının yanı sıra protestolar sırasında kolluk kuvvetleri tarafından orantısız güç kullanılmasını ve gözaltında tutulan kişilere yönelik kötü muamele veya diğer insan hakları ihlallerini şiddetle kınamaktadır.”
Taslak belgede, “Gazeteciler ve medya kuruluşları, protestolar ve diğer ilgili olaylar da dahil olmak üzere, kamu yararını ilgilendiren konularda haber yapmakta özgür olmalı ve gazetecilik faaliyetlerini yürüttükleri için cezalandırılmamalı veya taciz edilmemelidir” vurgusuna da yer verildi.
Raporda, gelişmeler için, “demokratik değerlerden uzaklaşma” yorumu yapıldı.
AKPM’NİN TALEPLERİ ARASINDA DİPLOMA DA VAR
Taslak belgede, İmamoğlu’nun serbest bırakılması ve üniversite diplomasının iptaline ilişkin kararın yürürlükten kaldırılması talep ediliyor.
Belgede ayrıca ifade ve toplanma özgürlüklerine, insan haklarına tam saygı gösterilmesi ve kolluk güçlerinin orantısız güç kullanmaması ve “asılsız suçlamalarla gözaltına alınan tüm protestocuların serbest bırakılması” talep ediliyor.
Gazetecilerin serbest bırakılması, yayıncılara uygulanan yaptırımların kaldırılması, toplumsal eylemlere daha fazla genel yasak getirilmemesinin sağlanması, sosyal medya ve internete tam erişim AKPM’nin taslak belgedeki çağrıları arasında.
‘İMRALI SÜRECİ OLUMLU’
İmralı ile görüşmelerden olumlu bir şekilde bahsedilen raporda, “Bu çerçevede [AKPM], İmamoğlu’nun tutuklanması ve gözaltına alınması ve bunu çevreleyen endişe verici olaylar karşısında daha da büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır” ifadeleri kullanılıyor.
AKPM’de Türkiye’yi temsil eden heyetin AKP ile MHP mensubu bazı üyeleri taslak belgede değişikliklere gidilmesi amacıyla 12 değişiklik önergesi verdi. (BBC)