Ekomed’de 200’e Yakın İşçi İşten Atıldı: İşçilerin Direnişi Sürüyor

İzmir'in Torbalı ilçesinde kurulu Ekomed'de 2 aylık maaşları ödenmeyen işçiler işten çıkarıldı. İşçilerin hakları için başlattıkları direniş sürüyor.

featured

İZMİR – İzmir’in Torbalı ilçesinde faaliyet yürüten Ekomed Maske ve Paketleme fabrikası işçileri, işveren tarafından hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Ekomed patronunun “satış yapamıyoruz” bahanesiyle işlerine son verilen yaklaşık 100 işçi ayrıca 2 ayı aşkın süredir maaşlarını da alamıyor.

Torbalı’nın Yazıbaşı mevkiinde bulunan ve bünyesinde 200 kadar işçi barındıran Ekomed Maske ve Paketleme fabrikasında yaklaşık 100 işçi kendilerine herhangi bir ihbar yapılmadan, çeşitli bahanelerle işten çıkarıldı. Şubat ayından bu yana maaşlarını ve fazladan mesai saati ücretlerini de alamayan işçiler, direniş başlattı.

“BU FABRİKADA EN ÇOK EMEĞİ GEÇENLER HAFTALARDIR AÇ”

Bugün fabrika önünde bir araya gelen işçiler, basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması yapılacağı bölgeye çok sayıda jandarma ekibi geldi.

İşçiler, eylemde Ekomed patronuna seslenirken, okunan açıklamada “Gece gündüz demeden, cumartesi pazar demeden geldik çalıştık. Şimdi hakkımız olan ücretlerimizi alamıyoruz. Bu ne vicdanen uygun bir durum ne de iş etiğine ve ahlakına uygun bir durum. Bu fabrikada en çok emeği geçenler haftalardır aç. Sizden gelecek ödeme bilgisini bekliyorlar. Ama siz her defasında ucu açık belirsiz ifadelerle bizleri oyalıyorsunuz” ifadelerine yer verildi.

Ekomed işçileri, basın açıklamasının okunmasının ardından oturma eylemi yaptı.

İŞÇİLER MAAŞLARINI ALAMIYOR!

İşçilerin başlattığı direnişe ve uğradıkları hak gasplarına ilişkin İleri Haber’e açıklamalarda bulunan Ekomed işçisi Ege Kocabıyık, “Tek talebimiz çalışmış olduğumuz şubat ve mart aylarının maaş ve fazla mesai saati ücretlerinin ödemelerinin yapılması” dedi.

Ekomed patronunun işçilere jandarma eşliğinde ödenmeyen maaşları için taahhütname verdiğini ancak ödemelerin yapılmadığın belirten Kocabıyık, şöyle devam etti:

“Herkese bir taahhütname verildi. 30 Mart tarihine kadar ödeme yapılacağı bilgisi vardı. 30 Mart tarihinden sonra ise sadece biner liralık ödeme yapıldı. Şu an işçilerin alacaklarına karşılık verilen maksimum para bin TL. Bu bizim maaşımızın yüzde 25’i bile değil. Biz orada mesai yapıyorduk.”

Ekomed patronuyla defalarca iletişime geçtiklerini ancak kendilerine bahaneler sunulduğunu ifade eden Kocabıyık, “Haftalar geçiyordu ‘mallar gümrükte kaldı’ deniyordu. Ödeme yapılmıyordu. ‘Makinalara icra geldi, sizin paranızı icralara verdik. O yüzden para kalmadı’ dediler. Bu gerekçelerle bizi oyaladılar” diye konuştu.

Bugün saat 17.00’de de fabrika önünde eylem yapacaklarını hatırlatan Ekomed işçisi, “Müsait olan bütün işçi arkadaşlarımızı bugün fabrika önüne bekliyoruz” dedi.

“KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ”

İşçilerin, ödenmeyen maaşları nedeniyle faturalarını ve kiralarını ödeyemez hale geldiğini belirten bir başka Ekomed işçisi ise durumu patrona anlattıklarında “geçiştirildiklerini” belirtti.

“İŞÇİLER OLMASA FABRİKA SAHİPLERİ KAZANAMAZ”

“Ben iki aydan beri maaş alamıyorum. O kadar çalıştık, bizi kullandılar, hakkımızı yediler” diyen Ekomed işçisi şunları söyledi:

“Su saatimi söktüler, kredi kartı borcum birikti, kiram var… Hiçbir işçi asla fabrika sahiplerine kendini ezdirmesin. Asgari ücretle çalışıyoruz diye köle gibi yaşamak zorunda değiliz. Bu direnişe herkes destek olsun. Biz işçiler olmadan fabrika sahipleri kazanamaz!”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!