1. Haberler
  2. Dünya
  3. SDG: Ateşkes Anlaşmasına Rağmen HTŞ Çeteleri Kobanê ve Reqa’daki Aqtan Hapishanesine Saldırdı

SDG: Ateşkes Anlaşmasına Rağmen HTŞ Çeteleri Kobanê ve Reqa’daki Aqtan Hapishanesine Saldırdı

SDG, ateşkesi ihlal eden HTŞ gruplarının Kobanê ve Aqtan Hapishanesi’ne saldırdığını, IŞİD'li firar riskinin arttığını duyurdu.

featured
0
Paylaş

İSTANBUL – Suriye Demokratik Güçleri (QSD/SDG) Medya Merkezi, Suriye’de ilan edilen ateşkes anlaşmasına rağmen cihatçı Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki grupların Kobanê (Ayn el-Arab) ve Reqa’daki Aqtan Hapishanesi’ne yönelik saldırılarını sürdürdüğünü açıkladı.

SDG Medya Merkezi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

  • Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesine rağmen Şam yönetimi ve HTŞ’ye bağlı silahlı gruplar, Jazeera (Cezire) ve Kobanê bölgelerinde saldırıları devam ettiriyor. Bu, anlaşmanın açık ve bariz ihlali niteliğindedir.
  • Kobanê’nin güney cephelerinde (özellikle Sirîn/Sırrin ekseni) sabah saatlerinde birden fazla saldırı girişimi püskürtüldü. Saldırganlara ağır kayıplar verdirildi; çok sayıda askeri ve zırhlı araç imha edildi, konvoylar geri çekilmek zorunda kaldı.
  • Reqa’da IŞİD üyelerinin tutulduğu Aqtan (El-Aqtan/Al-Aqtan) Hapishanesi çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı. HTŞ bağlı gruplar hapishaneye yönelik saldırılar düzenledi; tank ve ağır silahlarla ateş açıldı. Bu saldırılar, hapishanedeki IŞİD’lilerin firar riskini artırıyor ve bölgede ciddi güvenlik tehdidi yaratıyor.
  • Aqtan Hapishanesi’ne su ve gıda tedarikinin kesildiği, tıbbi malzeme eksikliğinin yaşandığı belirtildi. Bu durum “insan hakları ihlali” olarak nitelendirildi ve hapishanedeki mahkumların hayatının tehlikede olduğu vurgulandı.

İhlaller

Suriye’de HTŞ öncülüğündeki Şam yönetimi ile SDG(QSD) arasında ABD arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, 20 Ocak 2026 akşamı yürürlüğe girdi. Ateşkes, Haseke entegrasyonu, sınır kapıları ve askeri çekilme gibi maddeleri içeriyordu. Ancak SDG tarafı, ateşkesin üst üste iki gündür ihlal edildiğini vurgulayarak önceki gün aynı çetelerin Kobanê, Hesekê ve Eqtan Hapishanesini kapsayan saldırılarla toplam 22 ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini kaydetti. 

SDG, Kobanê ve Haseke kırsallarında düşük yoğunluklu çatışmaların devam ettiğini, sivillerin de etkilendiğini (örneğin Hamdoun köyünde bir sivil kadının öldürüldüğünü) bildirdi. Benzer ihlaller Ayn İsa, Şeddadi ve diğer bölgelerde de rapor edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.