1. Haberler
  2. Emek
  3. Migros Depo İşçilerinin Kod-49 Çıkarmaları Meclis Gündeminde: Özgül Saki Bakanlığa Sordu, “Sendikal Baskı Araç mı?”

Migros Depo İşçilerinin Kod-49 Çıkarmaları Meclis Gündeminde: Özgül Saki Bakanlığa Sordu, “Sendikal Baskı Araç mı?”

DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, Migros depolarında Kod-49 ile yapılan toplu işten çıkarmaları soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

featured
service
0
Paylaş

İSTANBUL – Migros depolarında ücret artışı ve güvenceli çalışma talebiyle 23 Ocak 2026’dan bu yana direniş gösteren işçilere yönelik Kod-49 gerekçesiyle yapılan toplu işten çıkarmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde, sendikal hak ihlallerine karşı Bakanlığın hangi somut adımları attığını sordu.

İşçiler, şirketin 2026 yılı için sunduğu %28‘lik zam teklifini (asgari ücret zammının yalnızca %1 üzerinde) “sefalet zammı” olarak nitelendirerek reddetmiş ve net %50 zam, vergi yükünün işveren tarafından karşılanması, banka promosyonlarının tam ödenmesi, taşeron sisteminin sona erdirilmesi ve depo işkolu değişmeksizin Migros kadrosuna geçiş gibi taleplerle eylem başlatmıştı. Direniş, Esenyurt başta olmak üzere 10 ilde 12’den fazla depoyu kapsayacak şekilde yayıldı.

30 Ocak 2026 tarihinde SGK kayıtlarına yansıyan verilere göre, “görevini yapmamak” gerekçesiyle Kod-49 kullanılarak en az 141 işçi (sendika kaynaklarına göre yaklaşık 300) işten çıkarıldı. Bu kod, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını ortadan kaldırırken işsizlik ödeneği alma imkanını da engelliyor. İşçiler ve sendikalar (özellikle DGD-SEN), Kod-49’un sendikal örgütlenmeyi bastırmak için “yıldırma aracı” olarak toplu biçimde kullanıldığını savunuyor.

Özgül Saki‘nin soru önergesinde vurguladığı başlıca noktalar şöyle:

  • İşten çıkarmaların sendikal faaliyetlerle bağlantılı olduğuna dair ciddi kuşkular bulunduğu,
  • Kod-49’un sendikal nedenle fesih yasağına aykırı şekilde toplu kullanıldığı,
  • Bakanlığın bu fesihler hakkında denetim ve inceleme başlatıp başlatmadığı, başlatılmadıysa gerekçesinin ne olduğu.

Saki, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Migros’un yüksek kârlarına rağmen işçileri açlığa mahkûm eden, sendikal özgürlükleri gasp eden ve iş hukukundaki kırıntı hakları bile yok sayan uygulamalar karşısında Bakanlık sessiz kalamaz. Sendikal baskı aracı haline getirilen Kod-49’un bu şekilde kullanılmasına karşı hangi adımlar atılmıştır?”

Direniş sürecinde işçiler, Tuncay Özilhan’ın Beykoz’daki villası önünde eylem yapmış, polis müdahalesiyle çok sayıda işçi gözaltına alınmıştı (sonradan serbest bırakıldılar). Kadın işçiler ve akademisyenler de direnişe destek vererek Migros boykotu çağrısında bulundu.

Migros yönetimi ise daha önce 7 bin 875 işçinin kadroya alındığını duyurmuş ancak direnişçi işçilerin taleplerine ilişkin net bir adım atmamıştı. Sendikalar, toplu işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirterek yargı yoluna gideceklerini açıkladı.

Konu, ekonomik krizde artan işçi eylemlerinin Meclis’te daha sık gündeme gelmesine yol açtı. Bakanlığın önergeye vereceği yanıt beklenirken, işçiler talepleri karşılanana kadar direnişi sürdüreceklerini belirtiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Öğle Güncellemesi 4 Şubat 2026 öğle Haber Bülteni
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com