İSTANBUL – Suriye geçici hükümet başkanı Ahmed Şara tarafından duyurulan bir kararnameyle Kürtlerin ülkenin asli unsurlarından biri olduğu belirtildi. Konuyla ilgili Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi açıklama yaptı.
Açıklamada şunlar yer aldı:
“Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi olarak, Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Sayın Ahmed el-Şara tarafından yayımlanan ve Suriye’deki Kürt halkının haklarıyla ilgili olan kararnameyi takip ettik. Bu bağlamda Özerk Yönetim, hakların geçici kararnamelerle değil; halkların ve tüm bileşenlerin iradesini yansıtan kalıcı anayasalarla korunup güvence altına alınabileceğini vurgulamaktadır.”
‘Anayasal çerçevenin parçası olmadığı sürece, hakları için gerçek bir güvence oluşturamaz’
“Niyetleri ne olursa olsun, herhangi bir kararname; kapsamlı bir anayasal çerçevenin parçası olmadığı sürece, Suriyeli bileşenlerin hakları için gerçek bir güvence oluşturamaz. Bu çerçevede Demokratik Özerk Yönetim olarak, Özerk Yönetim Demokratik Toplumsal Sözleşmesi’nde de açıkça belirtildiği üzere; tüm Suriyeli bileşenlerin, toplulukların ve inançların haklarını koruyan ve güvence altına alan, çoğulcu ve demokratik bir anayasanın hazırlanmasının zorunluluğunu vurguluyoruz. Zira bu çeşitlilik, Suriye’nin gücünün ve gerçek güzelliğinin kaynağıdır.
Her ne kadar bu kararnameyi ilk bir adım olarak görmek mümkün olsa da, Suriye halkının meşru haklarını elde etmek ve adalet ile eşitliğe dayalı, herkesin özgür ve onurlu bir yaşam süreceği demokratik bir devlet inşa etmek için büyük bedeller ödeyerek gerçek bir devrim gerçekleştiren halkın beklenti ve umutlarını karşılamaktan uzaktır.”
Demokratik ve adem-i merkeziyetçilik bir anayasa vurgusu
“Demokratik Özerk Yönetim, hak ve özgürlükler meselesinin Suriye’deki köklü çözümünün; kapsayıcı bir ulusal diyalogda ve tüm Suriyeliler arasında gerçek bir ortaklığı güvence altına alan, yurttaşlık ve sosyal adalet esaslarına dayalı bir devleti tesis edecek demokratik ve adem-i merkeziyetçi bir anayasada yattığını bir kez daha vurgulamaktadır.”
Suriye geçici hükümet başkanı Ahmed Şara tarafından bir kararname yayımlamıştı. Kararnamede, Kürtçenin ulusal bir dil olarak seçmeli dil olması, 1962 nüfus sayımından kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi ve Newroz’un resmi tatil ilan edilmesi gibi düzenlemeler yer almıştı.





































