ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Silivri Cezaevi’nde bulunan cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun yüksek lisans diploması, İstanbul Üniversitesi tarafından pazartesi günü alınan bir kararla geçersiz kılındı.
Kapsamında, İmamoğlu’nun “lisans mezuniyet şartlarını yerine getirmediği” ifade edildi. Önceden, üniversite İmamoğlu’na ait lisans diplomasını da iptal etmişti.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu, İmamoğlu’nun mezuniyet bilgilerinin Akademik Kayıt Sistemi (AKSİS) üzerinden silinmesine ve Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) aracılığıyla güncellenmesine, ayrıca mezuniyet tezinin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi’nden kaldırılmasına yönelik karar aldı.
İmamoğlu’nun diploması ile ilgili durumu ele almak üzere 18 Mart’ta bir araya gelen İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, diplomaya yönelik iptal kararını duyurmuştu. İptal kararının ertesi günü ise İmamoğlu, tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.
Üniversite yönetimi, İmamoğlu’nun da dahil olduğu toplam 28 bireyin diplomalarının ‘yokluk’ ve ‘açık hata’ sebepleriyle geri alınarak iptal edilmesi yönünde karar almıştı.
Bu iptallerden etkilenen kişiler arasında, Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aylin Ataay Saybaşılı da yer almaktadır.