İSTANBUL – Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Ocak 2026 hapishane istatistiklerini açıkladı. Verilere göre Türkiye’deki ceza infaz kurumlarının doluluk oranı yüzde 131,69 seviyesine ulaştı. Bu oran, hapishanelerin kapasitesinin ciddi şekilde aşıldığını gösteriyor.
Temel Rakamlar:
- Toplam hapishane kapasitesi: 305 bin 286 kişi
- Hapishanelerde tutulan mahpus sayısı: Kapasitenin yüzde 31,69 üzerinde, yani 96 bin 726 kişi fazla
- Toplam mahpus: Yaklaşık 402 bin civarında (kapalı ve açık cezaevleri toplamı)
- Kapalı hapishanelerde kalan mahpus oranı: Toplamın yüzde 73,12’si (293 bin 955 kişi)
Bu durum, Aralık 2025’te Meclis’ten geçen 11. Yargı Paketi kapsamındaki infaz indirimi düzenlemesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık 55 bin hükümlünün tahliyesine başlanmasına rağmen doluluk oranı hâlâ alarm verici seviyede. İndirim, 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlardan hükümlü olanları kapsıyor.
Dikkat Çeken Diğer Veriler:
- 12-18 yaş arası çocuk mahpus sayısı: 4 bin 421 (geçen aya göre %5,25 azalsa da son 6 ayda artış var)
- 65 yaş üstü mahpus sayısı: 6 bin 285 (son aya göre azalma olsa da hâlâ yüksek)
- Anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısı: 881
Aşırı doluluk, mahpusların barınma, sağlık hizmetleri, hijyen ve rehabilitasyon imkanlarını olumsuz etkiliyor. CİSST, bu koşulların insan hakları ihlallerine yol açtığını vurguluyor.
Geçen aylarda doluluk oranı yüzde 138-140 bandına kadar yükselmişti. Son infaz düzenlemesiyle kapasite fazlası kısmen azalsa da sorun kronikleşmiş durumda.




































