1. Haberler
  2. Dünya
  3. Çin’den İran’a Saldırılara Sert Tepki: Vang Yi Uluslararası Toplumu Birleşmeye Çağırdı!

Çin’den İran’a Saldırılara Sert Tepki: Vang Yi Uluslararası Toplumu Birleşmeye Çağırdı!

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırılarını şiddetle kınadı. Uluslararası topluma “tek taraflı eylemlere karşı ortak tepki” çağrısı yapan Vang Yi, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaparak gelişmeleri değerlendirdi ve koordineli tutum vurgusu yaptı.

featured
service
0
Paylaş

PEKİN – Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin ABD ve İsrail’in İran topraklarına düzenlediği hava ve füze saldırılarını “ciddi bir uluslararası hukuk ihlali” olarak nitelendirdiği belirtildi.

Vang Yi, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ABD ve İsrail’in İran’a yönelik bu pervasız saldırıları, Birleşmiş Milletler Şartı’nı ve uluslararası hukukun temel ilkelerini ayaklar altına almaktadır. Bu tür tek taraflı askeri eylemler, bölgedeki gerilimi tırmandırarak küresel barış ve istikrarı tehdit etmektedir. Çin, tüm ülkelere bu saldırıları kınama ve tek taraflı güç kullanımına karşı ortak bir duruş sergileme çağrısında bulunuyor.”

Bakan Vang Yi, aynı gün Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde konuyu detaylı biçimde ele aldı. Görüşmede iki taraf, saldırıların yarattığı insani krizi, İran’daki sivil kayıpları ve bölgedeki çatışmanın yayılma riskini tartıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Çin ve Rusya, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı, çatışmaların barışçıl çözümünden yana tutumlarını bir kez daha teyit etmişlerdir. İki ülke, BM Güvenlik Konseyi’nde ve uluslararası platformlarda koordineli şekilde hareket etmeye kararlıdır” dedi.

Vang Yi’nin çağrısı, İran’da Ayetullah Ali Hamaney’in öldürülmesi ve Beyt Şemeş’teki sivil kayıplar sonrası artan gerilim ortamında geldi. Çin, daha önce de benzer saldırıları kınamış ve “Ortadoğu’da kalıcı barışın ancak diyalog ve müzakereyle sağlanabileceğini” vurgulamıştı.

Pekin yönetimi, uluslararası toplumdan acil ateşkes ve tansiyonun düşürülmesi yönünde somut adımlar atılmasını talep ederken, Çin’in İran ile yakın ekonomik ve stratejik ilişkileri nedeniyle bu tutumun daha da sertleşebileceği belirtiliyor.

https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Öğle Güncellemesi 19 Şubat 2026 öğle Haber Bülteni
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir