İSTANBUL – Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimi ele almak amacıyla Cuma günü acil bir toplantı yapacak. Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi’nin dönemsel başkanlığını üstlenen Guyana, Konseyin söz konusu durumu tartışmak üzere bir araya geleceğini duyurdu.
İran, İsrail ile olan çatışmalara Amerika Birleşik Devletleri’nin doğrudan müdahil olduğunu öne sürerek Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulundu. Tahran, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı resmi başvuruda, “ABD’nin bu yasadışı eylemlere doğrudan dahil olduğuna dair artan ve inkâr edilemeyecek kanıtlar” bulunduğunu belirterek, durumun tehlikeli bir şekilde tırmanmakta olduğunu ifade etti. Ayrıca, İran yönetimi bölgesel güvenliğin şüphe altında olduğunu vurgulayarak Güvenlik Konseyi’ni acil olarak toplanmaya çağırdı.
AFP muhabirine açıklamalarda bulunan bir diplomat, İsrail’in geçen Cuma gerçekleştirdiği saldırının ardından yapılan ilk acil toplantıdan sonra bu ikinci oturumun İran tarafından talep edildiğini ve Rusya, Çin, Cezayir ve Pakistan’ın bu talebi desteklediğini bildirdi.