1. Haberler
  2. Hukuk-Adalet
  3. AİHM 2025 Yıllık Raporu: Türkiye Yine En Çok Hak İhlali Başvurusu Yapılan Ülke

AİHM 2025 Yıllık Raporu: Türkiye Yine En Çok Hak İhlali Başvurusu Yapılan Ülke

AİHM'in 2025 raporuna göre Türkiye, 18 bin 464 başvuruyla Avrupa Konseyi ülkeleri arasında hak ihlali şikâyetlerinde yine ilk sırada yer aldı.

featured
0
Paylaş

İSTANBUL – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2025 yılına ilişkin yıllık raporunu yayımladı. Rapora göre, mahkemeye yapılan toplam hak ihlali başvuruları bir önceki yıla kıyasla azalsa da, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en çok şikayet edilen ülke yine Türkiye oldu.

AİHM verilerine göre, 2025 yılında Türkiye’den 18 bin 464 başvuru yapıldı. Bu rakam, 2024’te kaydedilen 21 bin 600 başvuruya göre düşüş gösterse de, Türkiye’nin zirvedeki konumunu değiştirmedi. Genel olarak AİHM’ye yapılan toplam başvuru sayısı yüzde 11 oranında azalarak 53 bin 450‘ye geriledi.

Türkiye’yi başvuru sayısında sırasıyla şu ülkeler izledi:

  • Rusya: 7 bin 177
  • Ukrayna: 4 bin 4
  • Polonya: 3 bin 517
  • İtalya: 2 bin 787
  • Yunanistan: 2 bin 562
  • Romanya: 2 bin 489

Raporda, Türkiye’den gelen başvuruların büyük bölümünün 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası süreçte yaşanan gözaltı, tutuklama, yargılama ve meslekten ihraçlara ilişkin olduğu vurgulandı. Ayrıca AİHM, 2025’te Türkiye hakkında bireysel veya grupsal başvurularla ilgili toplam 74 davada karar verdi. Bu kararlardan 66‘sında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlal edildiği tespit edildi.

Raporda ayrıca 2026 yılında yeni bir ‘başvuru rekoru’ beklendiği ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Akşam Kapanışı 29 Ocak 2026 akşam Haber Bülteni
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.