1. Haberler
  2. Cezaevleri
  3. Adalet Bakanı Tunç: Yeni Yargı Paketi Kapsamında Cezaevlerinden Tahliyeler Başladı

Adalet Bakanı Tunç: Yeni Yargı Paketi Kapsamında Cezaevlerinden Tahliyeler Başladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün kabul edilen yeni yasayla 31 Temmuz 2023 öncesi suçlarda erken tahliyelerin başladığını, bazı suçların ise kapsam dışı tutulduğunu açıkladı.

featured
0
Paylaş

ANKARA – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul gören yasal düzenleme doğrultusunda ceza infaz kurumlarından serbest bırakma işlemlerinin başladığını duyurdu.

Bu yeni düzenleme, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar veya bu tarihte işlenen suçlardan hüküm giymiş kişilere yönelik önemli kolaylıklar getiriyor. Buna göre, mahkumlar normalden 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek ve denetimli serbestlikten de 3 yıl daha önce faydalanabilecekler.

Bakan Tunç, bu uygulamanın temel gayesinin, soruşturma ve yargılama süreçlerinde mahkumun kontrolü dışında meydana gelen gecikmelerin, kişinin aleyhine sonuçlar doğurmasının önüne geçmek olduğunu özellikle belirtti.

Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz kurumlarındaki gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını vurgulayarak, bu tarihten itibaren yeni düzenlemeden faydalanmaya hak kazanan mahkumlar için süreçlerin başlatıldığını açıkladı.

Yılmaz Tunç’un sosyal medya platformları üzerinden yaptığı açıklama ise şu şekilde:

’11. YARGI PAKETİ DAHİLİNDE…’

11. Yargı Paketi kapsamında, ceza infaz sistemimizdeki eşitsizlikleri gidermeyi hedefleyen bir düzenlemeyi yürürlüğe koyduk. Bu yenilik sayesinde, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı cezaevlerinde bulunan hükümlülerin zaten yararlanabildiği erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik haklarından, aynı tarihte veya öncesinde işlenmiş suçlardan dolayı hüküm giyen diğer mahkumların da faydalanabilmesi sağlanmaktadır.

Böylece, suçun işlendiği tarih baz alındığında benzer durumda olan mahkumlar arasındaki farklılıklar ortadan kaldırılmakta ve infaz sürecinde eşitlik ilkesi daha da pekiştirilmektedir.

31 TEMMUZ 2023 TARİHİNDEN ÖNCE İŞLENEN SUÇLAR

Bu çerçevede; 31 Temmuz 2023 ve öncesinde işlenen suçlar için; 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçme imkanı ve 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilme fırsatı sunulmaktadır. Bu reformun temel hedefi; soruşturma ve kovuşturma aşamalarında, mahkumun kontrolü dışında oluşan gecikmelerin, kişi aleyhine olumsuz bir sonuca dönüşmesinin önüne geçmektir.

HANGİ SUÇLAR KAPSAM DIŞI?

Öte yandan, kasten öldürme suçlarının üst veya altsoydan birine, eşine, boşanmış eşine veya kardeşine, çocuğuna ya da bedensel veya zihinsel olarak kendini savunamayacak durumdaki bir kişiye veya kadına karşı işlenmesi, deprem sonrası binaların yıkılması veya hasar görmesi sonucu meydana gelen ölüm suçları, cinsel dokunulmazlığa yönelik suçlar, terör suçları ve örgütlü faaliyetler kapsamında işlenen suçlar bu uygulamanın kapsamı dışında bırakılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

KAI ile Haber Hakkında Sohbet