01:30

Bakırköy Final Okulları’nda Sendika Düşmanlığı: 2 Sendikalı Öğretmen İşten Çıkarıldı

Bakırköy Final Okulları, "Sendikalı olduklarını yönetime bildirmemeleri" nedeniyle 2 öğretmeni işten çıkardı.

İSTANBUL – İstanbul’da Bakırköy Final Okulları’nda bulunan 2 sendika üyesi öğretmen, “Sendikalı oldukları ve bunu yönetime bildirmedikleri” gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Bakırköy Final Okulları önünde basın açıklamasında bulundu. Sendika adına basın açıklamasını Tahsin Mert Saygın okudu.

Öğretmen arkadaşlarının usulsüz bir şekilde işten çıkarıldığını belirten Saygın, “Öğretmen haklarını ve emeğini keyfince sömürebileceğini düşünen, emek sömürüsünü düstur edinmiş Bakırköy Final Okulları, arkadaşlarımızı yine usulsüz bir şekilde üstelik sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarmış ve haklarını teslim etmemiştir” ifadelerini kullandı.

İşten çıkarılma nedenlerinin “Sömürüyü kutsayan bir içerikle hazırlanmış” olduğunu söyleyen Saygın, “Bakırköy Final Okulları, öğretmenleri işten çıkarırken bir ihbarname hazırlamış ve işten çıkarma gerekçeleri arasında okul yönetimini sendika üyeliği hakkında bilgilendirmeme gibi bir gerekçe sunmuştur. İşten çıkarılan öğretmenlerimiz tüm haklarını kazanana kadar sürecin takipçisi olacağız.” dedi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Milli Eğitim Bakanlığı 26 Ağustos 2022 tarihinde ara tatil, sömestir ve yaz tatillerinde; takviye kurs, ders tekrarı ve sınav programı konulamayacağına dair kesin karar vermiş ve bu kararı kurumlara iletmiştir. Bakırköy Final Okulları bu kararı çiğnemiş ve 14 Kasım 2022 ve 18 Kasım 2022 tarihleri arasında uygulanan ara tatilde öğretmenleri ve öğrencileri takviye kurs yapmak ve diğer eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmek adına kuruma çağırmıştır.

Kurumun; öğretmenin hakkını gasp eden, öğretmenin emeğini sömüren ve eğitimde fırsat eşitsizliğine neden olan bu usulsüz uygulamasına karşı bir grup öğretmen dik duruş sergileyerek durumun yasalara uygun olmadığını belirterek tepkisini göstermiş ve haklarını savunmuştur. Bu usulsüz uygulama Sendikamızın sosyal medya hesabından da teşhir edilmiştir.  Bakırköy Final Okulları hak savunusunun sonucunda geri adım atmış ve dersler iptal edilmiştir.

Bakırköy Final Okullarında öğretmenler düşük ücretlerle, açlık sınırının altında çalıştırılmaktadır. Bu yüzden öğretmenler demokratik bir zemin oluşturmuş ve ekonomik taleplerini kurumun yönetim kadrosuna iletmiştir. Bakırköy Final Okullarının yönetimi ise bu en doğal istemden ve daha önceki hak savunma çabalarından rahatsız olmuş ve öğretmenler üzerinde baskısını arttırmıştır. Çünkü özel öğretim patronları kölelik koşulları sürsün istiyor. Eğitim maskesinin arkasında saklanarak öğretmen emeğini gasp ederek zenginleşmek istiyor.

Öğretmen haklarını ve emeğini keyfince sömürebileceğini düşünen, emek sömürüsünü düstur edinmiş Bakırköy Final Okulları, arkadaşlarımızı yine usulsüz bir şekilde üstelik sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarmış ve haklarını teslim etmemiştir. Sendikamız her türlü öğretmen hakkı gaspında olduğu gibi bu konuda da gerekli yasal süreci başlatacak ve sürecin takipçisi olacaktır.

Bakırköy Final Okulları, öğretmenleri işten çıkarırken bir ihbarname hazırlamış ve işten çıkarma gerekçeleri arasında okul yönetimini sendika üyeliği hakkında bilgilendirmeme gibi bir gerekçe sunmuştur. Baştan aşağı cahilce, patron aklı ile ve sömürüyü kutsayan bir içerikle hazırlanmış ihbarname salt kötülüğü yansıtmaktadır.

Hatırlatalım. Sendika üyeliği anayasal bir haktır ve sendika üyesi sendikaya üye olduğunu kimseye bildirmek zorunda değildir.

Ekleyelim. Emek mücadelesi bir haysiyet mücadelesidir. Sendika bu haysiyeti taşımak için emekçilerin birlik aracıdır. Sendikal örgütlenme meşru bir haktır. Başta Bakırköy Final Okulları yönetimi olmak üzere tüm özel öğretim patronları bunu öğrenmelidir. Öğrenmelidir ki bu şekilde komik duruma düşmesinler.

Sendikalı olmak, hakkını aramak suç değildir. Bu, her çalışanın temel hakkıdır; kanuna uygundur ve emek sömürüsüne karşı bir arada durabilmek için bir gerekliliktir. Asıl suçu kanunlara uymayarak öğretmenlerinin hakkını gasp eden Bakırköy Final Okulları işlemektedir. Öğretmenlerin yasal hakları patronların keyfine, çıkarına ve isteğine göre değişemez.

Öğretmenler  sessiz kalmayın, razı gelmeyin! Biz buradayız, biz birbirimizin gücüyüz! Yarın bu okula yeniden geldiğinizde karşılaşacağınız onlarca haksızlık için yine geleceğiz, sizin için geleceğiz. Korkmayın yanınızda Öğretmen Sendikası var. Ancak ara tatil hakkını istemeyi suç sayan, yoksullaştırılmanın bu kadar derinleştiği zamanlarda haklarını dahi vermeden öğretmenini keyfî ve gerekçesiz şekilde işten çıkaran Bakırköy Final Koleji bizden korksun! İnsanca yaşayacağımız çalışma ortamlarını elde edene kadar her an, her birimiz için mücadele edeceğiz. Ticarethaneye dönüştürülen eğitim kurumlarına hiçbir öğretmenimizin hakkını bırakmayacağız.

Tüm kamuoyuna duyurumuzdur: Öğretmenlerimiz yalnız değildir!  Kurumların keyfi usulsüz uygulamalara devam ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararları çiğnediği devir sona ermiştir! Öğretmenlerimizin hakları bellidir ve öğretmenlerimiz haklarının bilincindedir. Sendikamız ile öğretmenlerimiz git gide güçlenmekte ve kurumların usulsüz ve baskıcı uygulamalarına tepki göstermekte, hakkını yedirmemektedir. Hiçbir öğretmenimiz yalnız değildir. Kâr hırsıyla gözü dönmüş, öğretmenin değerini ve emeğini itibarsızlaştıran, eğitim-öğretimi bir rekabet, ticari alan haline getiren, öğretmenlerin emeğini bu yolda sömüren, haklarını teslim etmeyen her kurum karşısında öğretmenlerimizi ve sendikamızı bulacaktır.

Hakkını savunan öğretmenlerimizin haksız yere işten çıkarılmasını kınıyor ve kabul etmiyoruz. Tüm kamuoyunu ve öğretmenleri bu konuda dayanışmaya ve tepkisini göstermeye davet ediyoruz. Bakırköy Final Okullarını bir kez daha uyarıyoruz: İşten çıkarılan öğretmenlerimiz tüm haklarını kazanana kadar sürecin takipçisi olacağız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!