Metin Lokumcu Davasında 10 Yıl Sonra İlk Duruşma

Emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybetmesine dair açılan davanın ilk duruşması, 21 Nisan Çarşamba günü Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

TRABZON – Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı R.T. Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki mitingi öncesinde polisin sıktığı biber gazı ile fenalaşarak hastaneye kaldırılan emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine dair açılan davada ilk duruşma 21 Nisan Çarşamba günü görülecek.

İLK DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI

Davanın ilk duruşması 24 Aralık 2020 tarihinde Hopa’da görülecek iken duruşmaya saatler kala ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle davanın Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşınması yönünde karar alınmıştı.

TİHV, bir açıklama yayımlayarak Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek davaya katılım çağrısı yaptı.

TİHV’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Metin Lokumcu için adalet talebiyle ve cezasızlıkla mücadele için insan hakları ve demokrasiden yana duyarlı herkesi 21 Nisan 2021 tarihinde Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 09.30’da görülecek davayı izlemeye davet ediyoruz.

Eğitimci Metin Lokumcu yaklaşık 10 yıl önce, 31 Mayıs 2011’de Hopa’da yapılan barışçıl bir toplantıya (basın açıklaması) müdahale eden kolluk görevlilerinin aşırı/yoğun/ölçüsüz kimyasal gaz kullanması sonucu yaşamını yitirdi.

Daha sonra kimyasal gaz kullanımının ölüm olayındaki tartışma götürmez rolü, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 10 Şubat 2012 tarihli “ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu kanaatini bildirir” değerlendirme raporu ve Adli Tıp Genel Kurulu’nun (ATK) 24 Mayıs 2012 tarihli “efor, stres ve kimyasal gaza maruz kalınması sonucu kalp damar hastalığının aktif hale geçerek ölüme yol açtığını” belirten raporu ile kanıtlandı.

Buna karşın uzun zamana yayılan zorlu bir hukuki süreç ve adalet mücadelesi yaşandı. Metin Lokumcu’nun ölümünden sorumlu yetkililer ve kolluk görevlileri hakkında soruşturma izni verilmedi, açılan soruşturma ve kovuşturmalar takipsizlikle sonuçlandı, bunlara yapılan tüm itirazlar reddedildi ve dosyalar kapatıldı. Hatta Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular dahi olumsuz sonuçlandı.

Exit mobile version