Menzil’deki Miras Kavgası Usulsüzlükleri Ortaya Çıkardı

Şeyh Abdülbaki Elhüseyni’nin ölümünün ardından Menzil’de başlayan miras kavgası, vakıflar, bağış paraları ve köydeki inşaat projeleri üzerinden derinleşti. Son olarak yayımlanan açıklama, cemaat içindeki özerk yapının boyutlarını gözler önüne serdi.

menzil

ANKARA – Abdülbaki Elhüseyni’nin Temmuz 2023’te hayatını kaybetmesinin ardından Menzil Cemaati’nde başlayan miras kavgası, aradan geçen iki yıla rağmen dinmedi. Kardeşler arasındaki paylaşım krizinde karşılıklı suçlamalar artarken, son olarak cemaat tarafından yayımlanan “Menzil’de ne oldu?” başlıklı açıklama dikkat çekti.

Köy vakıf malı mı, miras mı?

Gerçek Gündem’den Rıfat Kırcı’nın yaptığı haberdeki açıklamaya göre, Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil köyü 1971’de Abdülhakim Elhüseyni tarafından satın alındı. 1993’ten itibaren “ziyaret beldesi” olarak projelendirilen köyde kadınlara yönelik ayrı alanlar da içeren, dini kurallara uygun bir yapılaşma oluşturuldu.

Kendi içlerinde ‘şeriat mahkemesi’

Kardeşler arasında anlaşmazlık çözülemeyince köy içinde “Hakem Heyeti” adını verdikleri bir yapı kuruldu. Üç “halife”den oluşan bu heyet, şeriat hükümlerine göre tarafların beyanlarını dinleyerek çözüm aradı. Ancak bu girişim de yeterli olmadı.

Bağış parasıyla cami yerine ticarethane

Yapılan açıklamada, “cami yapılacağı” vaadiyle toplanan paraların başka amaçlarla kullanıldığı da öne sürüldü. Bağışlarla içinde şahsi ofislerin de bulunduğu, projeye aykırı bir bina yapıldığı ve köyün estetiğine zarar verildiği ifade edildi.

‘Ben bu köyün ağasıyım’

Açıklamaya göre, büyük kardeş Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni’nin projeye aykırı hareket ettiği, kendi inisiyatifiyle yapılaşmaya gittiği belirtildi. “Proje tanımam, ben istediğimi yaparım” sözlerinin ardından “Ben bu köyün ağasıyım” diyerek cemaat içinde tek otorite olduğunu ilan ettiği aktarıldı.

14 milyar liralık servet, lüks harcamalar ve şiddet

Cemaat içinde kontrolü ele geçirmeye çalışan kardeşler birbirlerini vakıf ve derneklerin kaynaklarını kişisel harcamalar için kullanmakla suçluyor. Büyük kardeş Saki Elhüseyni, küçük kardeşlerinin lüks araçlar alıp gösterişli yaşam sürdüğünü iddia ederken, müritler arasında çıkan taşlı-sopalı kavga jandarma müdahalesiyle sona erdi.

Medeni hukuka dönüş ve Beştepe iddiası

Cemaat içi ‘şeriat mahkemeleri’ sonuçsuz kalınca taraflar bu kez medeni hukuk yoluna başvurdu. Saki Elhüseyni, kardeşlerini FETÖ’ye benzeterek suçlamalarını sertleştirdi. İddialara göre kriz, Cumhurbaşkanlığı’na kadar uzandı. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Saki Elhüseyni arasında görüşme olup olmadığını Meclis gündemine taşıdı.

Exit mobile version