İMES Sanayi Sitesi’nden İşçiler: 12 Bin Örgütsiz İşçi Var. 1 Mayıs için Buraya Bir Sendikacı Bile Gelmedi

Geniş işçi yığınlarının sendikal örgütlülükten ve devrimci önderlikten yoksun oluşunun bir örneğide İMES Sanayi Sitesi işçileri. İMES Sanayi Sitesinde işçilere 1 Mayıs için dahi tek bir sendikacı gitmedi. İDurumdan yakınan işçiler: 'Burada 12 bin örgütsüz işçi var, bir sendikanın gelip de 1 Mayıs’a çağrı yaptığını görmedik.' diyor.

İSTANBUL – İşçi sınıfın çok büyük oranda örgütsüz oluşu, varolan örgütlülüğün dar ve parçalı oluşu, sermayenin tüm saldırılarına karşı işçileri savunmasız bırakıyor. OSB’ler ve Sanayi Sitlelerinde binlerce işçiyi bir araya getiren çalışma alanları, devrimci ve sendikal faaliyet için müthiş olanaklar sağlarken bu olanakların değerlendirilmemesi haklı olarak işçilerin eleştiri konusu oluyor.

Evrensel’den Halil SANCAR’ın aktardığına göre,   İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a da Türkiye’deki emekçiler bu koşullarda gidiyor. AKP iktidarı tarafından atılan tüm adımlar emekçiler için daha zor günlerin kapıda olduğunu işaret ederken, konfederasyonlar ise 1 Mayıs’ı ayrı alanlarda kutlayacak.

12 bin civarında işçinin çalıştığı Ümraniye’deki İMES Sanayi Sitesinde ise 1 Mayıs’ın emaresine rastlanmıyor. İşçiler de bundan şikayet ediyor: “Burada 12 bin örgütsüz işçi var, bir sendikanın gelip de 1 Mayıs’a çağrı yaptığını görmedik.”

“İMES’TE NEDEN 1 MAYIS KUTLANMIYOR”

Çözüm Metal’de çalışan Çetin Faysal, İMES’te çalışan binlerce işçinin 1 Mayıs’tan da haklarından da yeteri kadar bilgisi olmadığını söylüyor. Faysal, “Mesela İMES’te de 1 Mayıs kutlansaydı fena mı olurdu? Dudullu OSB’de örgütlü sendikalar var, hemen yanı başımızda Gamak Motor’da sendika var. Buraya gelsinler, birlikte kutlayalım. Buradaki binlerce işçi de böyle öğrenir 1 Mayıs’ı” diyor.

Daha önce 1 Mayıs kutlamalarına katılan Faysal konfederasyonların ayrışmasına da tepkili: “Ayrı gayrı davranıyorlar. Biri İstanbul’da yapmıyor, başka biri Taksim diyor. Elbette biz de Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. Ama küçük gruplar halinde git, gaz ye, gözaltına alın, sonra serbest kal… Nasıl olacak? Taksim’e de işçisiz çıkamazsın ki, işçilerle çıkabilirsin. Taksim deniyorsa sendikalar binlerce işçiyi oraya yığmak için çalışma yapmalı. Bunu yapacaksın ki 1 Mayıs’ı heba etmeyeceksin.”

“BURADA BİNLERCE ÖRGÜTSÜZ İŞÇİ VAR”

Bir krom kaplama atölyesinde çalışan Murat Önemli de İMES’te binlerce işçi olmasına rağmen sendikaların buraya uğramadığını söylüyor. Sendikacıların genelde metrobüs duraklarında bildiri dağıttıklarını ifade eden Önemli, “İMES’in A, B, C, D, E blokları var. Burada 12 bin örgütsüz işçi çalışıyor. 1 Mayıs sürecinde bu işçiler sendikaların derdi olmaz mı? Neden bu süreçte burada 1 Mayıs çalışmalarına rastlamadık?​” diyor.

İMES’te işçilerin günde 12 saat çalıştığını belirten Önemli şöyle devam ediyor: “Aldığımız ücret 25 bin lira. Bu parayla ay sonunu getiremiyoruz. Biz burada döküm yaparken zehir soluyoruz. Adım adım ölüme gidiyoruz. Patronun bir sözüyle işten atılabilirsin. Bunlara karşı mücadelede sendikaları yanımızda görmek istiyoruz. Ama bırakın 1 Mayıs sürecini buraya gelip de bize sendikaya üye olun diyen bir sendikacı görmedim.”

Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanmasına tepki gösteren Önemli, “Taksim’i savunmak zorundayız, 34 insanımızı kaybettik orada. Ama 1 Mayıs’ı da oraya kilitlemenin işçiye ne faydası var” diyor.

“ESAS SORUN İŞÇİLERİ ÖRGÜTLEYEMEMEK”

Alan Döküm’den Orhan Ünal da bu zamana kadar 1 Mayıslarda çalıştıklarını ifade ediyor. Ünal, buradaki işçilerin çoğu 1 Mayıs’ta resmi izinli olduğunu bile bilmiyor” diyor.

Metal Teknik Döküm İşçisi Şahin Belen de zamanında Otomobil-İş’e üye olduğunu belirtiyor. Belen, “Taksim elbette 1 Mayıs alanıdır. Orası bir haktır. Tarihi bir önemi ve anlamı var. 1996 Kadıköy 1 Mayıs’ına da katıldım, üç arkadaşımızı kaybettik. Biz daha önce Taksim’i de zorladık ve çıktık. Ama benim gibi binlerce işçi vardı o an. Esas soru şu olmalı, 1 Mayıs alanına yüz binlerce işçiyi nasıl taşıyabiliriz. İşçileri nasıl sendikalı yapabiliriz? Buradan hareket edersek konfederasyonlar da kutlamaları dağıtamaz” diyor.

“SÜREÇ AVANTAJA DÖNMEDİ”

Özer Torna’da çalışan Veli Irmak ise son zamanlarda derinleşen yoksulluğa dikkat çekiyor. “Aldığımız ücretler her gün eriyor, ay sonunu zor getiriyoruz. Yeni bir seçim atlattık. İnsanlar ekonomi nedeniyle AKP’den vazgeçiyor. Rahatsızlık artıyor. Ama bu süreç avantaja döndü mü dersen, maalesef dönmedi. İşçi zaten örgütsüz. Sendikalar, konfederasyonlar desen her biri ayrı yerde. Bizim bu dönem tek yumruk olarak alanda olmamız gerekiyordu” diyor.

Bilimpant İşçisi Şenay Altınkaş da “Koca İMES’te metal sektöründeki sendikaların tek bir temsilciliğini göremezsiniz. Dudullu OSB’de 35 bin işçi var, 4-5 iş yeri ve fabrika sendikalı, gerisi örgütsüz. Fena mı olurdu İMES’te de Dudullu OSB’de de 1 Mayıs kutlamak. Ama ortada hiçbir şey yok” diyor.

Exit mobile version