Gergerlioğlu: Meclis’te Direneceğim, Gelip Alırlarsa Alsınlar

ANKARA – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında “örgüt propagandası” suçundan verilen ve Yargıtay tarafından onanan 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararı Meclis’e ulaştı.

Kararın Genel Kurul’da okunması halinde Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülecek.

Karara ilişkin itirazını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Gergerlioğlu, hakkında verilen cezayla birlikte Genel Kurul’dan çıkacak karar ve milletvekilliğinin düşürülmesi halinde muhalefetin alacağı tutuma dair Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre Gergerlioğlu, mevcut tablo içerisinde milletvekilliğinin düşürülebileceğini dile getirdi.

Gergerlioğlu, Meclis’in AYM’nin görüşünü beklemesi gerektiğini belirterek, mahkeme kararının “siyasi” olduğunu vurguladı.

Erişim engeli olmayan bir haberi ‘retweet’lediği için hakkında ceza verildiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Bir haksız karar var karşımızda. Bir Yargıtay hakiminin itiraz ettiği, 1’e karşı 4 oyla verilen bir karar var karşımızda. Şaibeli bir karar, Meclis ısrarla okumak istiyor. Yangından mal kaçırır gibi milletvekilliği düşürülmek isteniyor” dedi.

‘İFŞADAN ÖFKE DUYDULAR’

İnsan hakları savunucusu olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Benim milletvekilliğimin düşürülmesi, insan haklarındaki şaibeleri de gündeme getiriyor. Çünkü ben insan kaçırılmalarını, işkenceyi, çıplak aramayı gündeme getirdim. Çıplak arama, işkence yapan, insan kaçıranlar hakkında tek bir soruşturma başlatılmış değil. Bütün bunları soran bir milletvekilini haksız, hukuksuz bir kararla Meclis’ten atmaya çalışıyorsunuz ve cezaevine sokmaya çalışıyorlar. Çıplak aramayı gündeme getirmem birileri için bardağı taşıran son damlaydı. Gündeme getirdiğim bütün hak ihlallerini yanıtsız bıraktılar ve böylece işin içinden kurtulmaya çalıştılar. Bunları ifşa ettiğim için büyük bir öfke duydular.

Çıplak arama ile ilgili bana yanıt veremediler. Ama Türkiye kamuoyu çıplak arama vardır, işkence yaşanıyor, devlet yetkililerinin yalan söylediğini, olayın üstünü örtmeye çalıştıklarını çok net gördü. Bizlere cevap veremeyince ihracıma neden olan yargı kararını hızlandırdılar. Dosyam Yargıtay’a geldiği anda hemen ceza istendi ve bir yıl içinde cezam onaylandı. Murat Karayılan’ın bir haber sitesinde çıkan demecini paylaştığım için ceza aldım. Çözüm sürecinde benim dediklerimi, paylaştıklarımı herkes yaptı. Çözüm süreci bitti, ama biz doğruları söylemeye devam ettik. Doğrucu Davutluğumuzun bedelini ödüyoruz. Çözüm sürecinde Marmara Akiller Heyeti mihmandarlığını ben yaptım. Ne zaman ki çözüm süreci bitti, biz şeytan olduk.

GENEL KURULDA OLACAK

Aldığı cezalara, ihraç edilmesine rağmen bugüne dek mücadelesine hep devam ettiğinin altını çizen Gergerlioğlu, topluma hizmet etmeye devam edeceğini kaydetti.

Gergerlioğlu, AYM’nin CHP’li Enis Berberoğlu hakkında verdiği ihlal kararını hatırlatıp, Meclis’e tekrar dönebileceğini de belirtti.

Karar okunacağı zaman Genel Kurul’da olacağını söyleyen Gergerlioğlu, “Enis Berberoğlu nasıl döndüyse, ben de dönerim. Karar okunduğu zaman ben Genel Kurul’da olacağım ve sanıyorum bu ilk kez olacak. Düşünün ben Genel Kurul’dayken milletvekilliğim düşürülecek. Bu demokrasi açısından, milli irade adına çok ağır bir durumdur. Çünkü şaibeli bir düşürülmedir. Karar AYM’ye gitmemiştir. Yargıtay’ın bir hakiminin itirazına rağmen alınmıştır ve bu nedenle haksız bir karardır. Çok zorlama bir karar olduğu ortadadır” diye konuştu.

‘1994’TEKİ GÖRÜNTÜLER OLUR’

Karar, TBMM Genel Kurulu’nda okunsa bile Meclis’te kalmaya devam edeceğini ifade eden Gergerlioğlu, şunları söyledi:

Ben Meclis’teki bekleyişimi sürdüreceğim. Bana bu bedeli ödetenler de bu bedeli öderler. Milletin vekilini Meclis’ten almak neymiş, tüm Türkiye ve dünya görür. Ayak oyunlarıyla vekilliğim elimden alınmaya çalışılıyor. Ben bunu kolay kolay bırakmam. Genel Kurul’da, Meclis’in içinde, milletin bağrında sonuna kadar beklerim. Meclis’te direneceğim. Gelip beni buradan alıyorlarsa alsınlar. Bu bedele razılarsa gelip alsınlar. 1994’teki görüntüler olur. Eğer karar okunursa yargı darbesinin manivelası haline gelecek. Barış dediğim için cezalandırıldım. Bana 90 bin kişi oy verdi, bu 90 bin kişiyi benimle birlikte cezaevine atmış olacaklar. Bugün bu karar okunabilir, ben yine milletin yüreğinde, gönlünde bu ülkenin milletvekiliyim.

MUHALEFETİ ELEŞTİRDİ

Her kesimden ciddi bir destek aldığını da paylaşan Gergerlioğlu, muhalefetin bu zamana kadarki tepkisini ise yeterli bulmadığını ifade etti:

Muhalefetin bu büyük gaspa karşı tepki göstermesi lazım. Bir HDP vekiline yapılıyor diye susuyorlarsa, ‘görmeyelim, hoşumuza gitmese bile sesimizi çıkarmayalım’ diyorlarsa bu çok üzücüdür. Bugün bana yapılır, yarın onlara yapılır. Bu HDP meselesi değildir. Etkili bir tepki göstermeleri gerekiyor. Darbeler sadece Meclis’e bomba atılarak yapılmaz, şu an bana yapılan Meclise bomba atmaktır.

ŞENTOP’A YANIT

Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un AYM’nin görüşünün beklenmesinin gerekli olmadığı yönündeki açıklamasına da tepki gösterdi:

Meclis Başkanı boşuna başkan olmamıştır. Bu Meclisin onurunu, hukukunu koruyan kişi olduğu için başkan olmuştur. Benim haklarımı, hukukumu korumak için Meclis başkanı oldu. AYM’yi beklememek ne demek! AYM kararına göre bir milletvekili geri dönmüş. Anayasa, dokunulmazlıkları korumak zorunda Meclis Başkanı. Ne aceleniz var! Şentop’u görevini yapmaya çağırıyorum.

NE OLMUŞTU?

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapılan Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı.

Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Exit mobile version