Düzen Partilerinin Gara Polemikleri

Askeri uzmanların, stratejistlerin ve eski MİT’çilerin dahi “başarısız” olarak niteledikleri Gara operasyonu için muhalefetteki düzen partileri ikna olmuyor. Cevap bekleyen birçok soruya ise siyasi iktidar cevap vermiyor.

Sorulara cevap vermek yerine düzen-içi muhalefeti suçlayan iktidar açıklamaları da soruların artmasına neden oluyor. Gara operasyonuyla ilgili parlementer muhalefet hükümetin sorumluluğunu işaret ediyor: Bu harekat neden yapıldı? Asker neden böyle bir sonuçla karşılaştı? Bu işte siyasetin parmağı var mı yok mu? Erdoğan ‘Başarısız bir operasyon’ oldu dediğine göre bunun sorumlusu kim?

KILIÇDAROĞLU’NDAN 5 SORU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gara için hükümete 5 soru yöneltti. “Bu soruların cevabını ondan millet adına bekleyeceğim. Soru 83 milyonun sorusudur” diyen Kılıçdaroğlu’nun soruları şöyle:

“1. Bölücü terör örgütünün tam 5,5 yıl elinde tuttuğu vatan evlatlarını kurtarmak için 2015 tarihinden bu yana Başbakan olarak ya da Cumhurbaşkanı olarak ne yaptınız?

2.Terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’dan seçimlerde size yardımcı olması için mektup dilenirken, neden vatan evlatlarının serbest bırakılması için çağrı yapmasını istemediniz? İstanbul seçimleri sizin için 13 vatan evladından daha mı kıymetliydi?

3.Yıllarca “dostum Trump” diye böbürlenip durdunuz. Neden dostluğunuzu, vatan evlatlarımızı terör örgütünün elinden kurtarmak için kullanmadınız?

“BAŞARISIZLIĞI KİM ÜSTLENECEK? BU İŞİN SORUMLUSU KİM?”

4. Daha önce benzer hadiselerde sorunun çözümünde büyük katkıları olmuş İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği ve Mazlum Der gibi ulusal insan hakları örgütleri ile Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerinden terör örgütünün elinde tuttuğu evlatlarımıza zarar gelmemesi ve serbest bırakılmaları için en azından çağrıda bulunmak hiç mi aklınıza gelmedi?

5. Rize’de yaptığınız açıklamalarda sınır ötesi operasyonun hedeflerinden birinin de şehit olan 13 evladımızın kurtarılması olduğunu, ancak başaramadığınızı söylediniz. 13 vatandaşımızın kurtarılması amacıyla başlatılan operasyondaki başarısızlığı kim üstlenecek? Bu işin sorumlusu kim?”

BEŞTAŞ: OPERASYONA MALATYA VALİSİ Mİ KARAR VERDİ?

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın operasyonun hesabını veremediğini kaydederek, “Gerçekleri saptırarak işin içinden çıkmaya çalışan iki bakan ve iktidar sözcüleri gördük. Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var karşımızda” dedi. Beştaş şöyle devam etti: “Malatya Valisi mi karar verdi operasyona? Neden ona açıklattırıyorlar. Suçlarını örtmeye çalıştılar. Ama örtemeyince de suçlarını öğrenmiş oldular. Filipinler Moro gerillaları ile hükümet arasında arabulucu olduğunu bu iktidar gururla açıkladı geçmişte. Peki bizim vatandaşlarımız hayatı Moro ile hükümet arasında arabuluculuk yapan iktidar için önemsiz mi? Dünyanın öbür ucunda arabuluculuk yapıyorsunuz, çözüm üretmeye çalışıyorsunuz ama burada ölüm ve savaş siyaseti yürütüyorsunuz.”

AKŞENER: SİYASETİN PARMAĞI VAR MI YOK MU?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise operasyon sonucunu sorgulayarak, “Dünyaya örnek olan askerlerimizin neden böyle bir sonuçla karşılaştığını öğrenmek isteriz. Bu işte siyasetin parmağı var mı yok mu bilmek isteriz” dedi. Akşener, verilen kayıplara rağmen AKP’nin salonları doldurup kongre yapmak övünmesini de eleştirerek, “O kahrolası mağara lebalep şehit doluyken sen ‘salon lebalep dolu’ diye sevinemezsin. Böyle aymazlık olmaz” ifadesini kullandı.

KARAMOLLAOĞLU: HAREKÂT NEDEN YAPILDI?

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Erdoğan’ın operasyonun başarısız olduğunu itiraf ettiğini ancak muhalefeti suçladığını kaydetti. Karamollaoğlu, “Bu harekât niçin yapıldı? Bu sorunun cevabının mutlaka verilmesi lazım. Cumhurbaşkanının açıklamalarından başarısızlıkla sonuçlanan bir kurtarma operasyonu olduğu anlaşıyor. Buna rağmen iktidarın, sanki bu başarısızlık muhalefete aitmiş gibi bir tavır sergilemesini kabullenmek mümkün değil” dedi.

OPERASYONDAN SONRA HDP’NİN HEDEFE KONMASI ‘SİYASİ BEKLENTİ’ YORUMLARINI GÜÇLENDİRDİ

Gara operasyonunun ardından hükümet kanadı ile ortağı MHP’nin sorulara cevap vermek yerine doğrudan HDP’yi hedefe koyan açıklamalarda bulunması, HDP’nin içinde yer almadığı Millet suçlaması siyasi beklenti yorumlarını güçlendirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan videolarla HDP’lilerin çözüm sürecindeki fotoğraflarla hedef alınması ve Millet İttifakı ortaklarının da HDP’ye mesafe koyması istenmesi, hükümetin operasyondan siyasi sonuç elde etme çabası olarak yorumlandı.

HİÇBİRİ RESMİ İDEOLOJİYİ VE SERMAYE DEVLETİNİ SORGULAYAMIYOR

Düzen partileri, iktidarın siyasi şova dönüştürmeye çabaladığı Gara operasyonu konusunda, operasyonun mantığını oluşturan imha ve inkar politikalarına ilişkin ses çıkarmıyor. Sermaye devletinin tarihi boyunca Kürt ulusal sorununa ilişkin yaklaşımını ortaya koyup sorunu çözemeyen anlayışın beslendiği resmi ideolojiyi ve devlet yapısını eleştiremeyen parlementer muhalefet, sermaye düzenin bir parçası olarak sorununda bir parçası olduğu gerçeğini unutuyor.

Exit mobile version