Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Dünyada ve Türkiye’de Covid-19’un Sosyal ve Ekonomik Etkileri ile Mücadeleye Ayrılan Kaynaklar” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda Türkiye sosyal ve ekonomik yardımlar açısından yaptığı harcamada diğer ülkelerle karşılaştırıldığında listenin sonunda yer aldığı belirtildi.
Kovid-19 döneminde dünyada toplam 7,9 trilyon dolar nakit destek harcaması yapıldığına yer verilen raporda, “Desteklerin ülke gruplarına göre dağılımında büyük eşitsizlikler göze çarpıyor. Zengin ülkelerin vatandaşlarına Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının (GSYH) yüzde 12,7’si düzeyinde nakit harcama ve gelir desteğinde bulunurken, orta gelirli ülkelerde bu oranın yüzde 3,6’a gerilediği, yoksul ülkelerde ise yüzde 1,6’a düştüğü belirtildi. Aynı oran Türkiye’de ise yüzde 1,1 olarak hesaplandı” denildi.
Türkiye GSYH içinden yüzde 1,1 pay ayırdı
Raporun devamında, “Covid-19 döneminde nakit harcama ve gelir desteklerinin GSYH içindeki payının en fazla olduğu ülke yüzde 19,1 ile Yeni Zelanda olurken onu yüzde 16,7 ile ABD, yüzde 16,2 ile İngiltere ve yüzde 16,1 ile Avustralya, Yeni Zelanda’yı izliyor. Covid-19 döneminde hükümetlerce yapılan nakit harcama ve gelir desteklerinin GSYH içindeki payının en az olduğu üç ülke ise Meksika, Türkiye ve Arnavutluk oldu. Meksika’da nakit harcamaların ve gelir desteklerinin GSYH içindeki payı yüzde 0,7 olurken Türkiye ve Arnavutluk’un Covid-19 döneminde nakit harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 1,1 düzeyinde olarak hesaplandı. Böylece Türkiye, salgın döneminde nakit harcama ve gelir desteğinin GSYH içindeki payının en az olduğu iki ülkeden biri oldu” ifadelerine yer verildi.