Sermaye Devleti Tecavüzcü, Katil ve Dolandırıcıları Aklıyor: Mücadele Edenleri Yargılıyor

Sermaye devleti, sınıfsal karekterine ve kendi hukukuna uygun biçimde adı uyuşturucu, yolsuzluk, taciz, tecavüz ve cinayetlere karışan birçok AKP’li ismi aklarken, bunlara karşı mücadele edenleri yargılıyor.

Sermaye devletinin hukuk anlayışı ve işleyişi onun sınıf karekterine ve yapısına uygun biçimde işlemeye devam ediyor. Tacizci, tecavüzcü, yolsuzlukla ve uyuşturucu ile isimleri bütünleşmiş olanları mahkemelerde aklayan sermaye devleti, adalet mücadelesi verenleri yargılıyor.

Adı taciz, tecavüz, yolsuzluk, cinayet, uyuşturucu başta olmak üzere çeşitli suçlarla anılan AKP’li ve iktidara yakın isimler, işledikleri suçların karşılığında cezasızlık ile ödüllendirilip teşvik ediliyor. İnfaz kanununda yapılan düzenlemelerle kendisine yakın organize suç örgütü yöneticilerini serbest bırakan iktidar, cezasızlık politikalarına karşı tepki gösterenleri ise yargı eliyle cezalandırıyor.

MA’dan Rukiye Adıgüzel sözkonusu tecavüz, şüpheli ölüm, yolsuzluk gibi suçlarla adı anılan ve hakkında yargılama yapılmayarak, aklanan isimleri derledi.

AKP’Lİ ÜNAL’IN EVİNDE ŞÜPHELİ ÖLÜM

Bu isimlerden biri önceki dönem AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal. Özbek asıllı Nadira Kadirova, 23 Eylül 2019’da Ünal’ın Ankara’daki evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Ünal’a ait bir silahla yaşamını yitirdiği ortaya çıkan Kadirova’nın, intihar ettiği öne sürüldü. Savcılık, şüpheli ölümün intihar olduğunu iddia ederek, 2 Mart 2020’de dosyayı kapattı. Bunun üzerine Kadirova’nın avukatı ve ailesi karara itiraz etti. İtirazları da reddedilen ailenin avukatı, 5 Haziran 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. 15 Mart’ta başvuruyu karara bağlayan AYM, Kadirova’nın yaşam hakkının ihlal edilmediğine hükmetti. Böylelikle vekilliği biten Ünal hakkında hiçbir soruşturma açılmadı.

‘KARDEŞİMİ ŞİRİN ÜNAL ÖLDÜRDÜ’

Ünal hakkında herhangi bir soruşturma açılmaması kadın örgütlerinin tepkilerine neden oldu. Kadirova’nın ağabeyi Muhammet Ali Kadirov, kardeşinin ölümünden AKP’li Ünal’ı sorumlu tuttu. 28 Eylül 2020 tarihinde Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan ağabey Kadirov, Nadira’nın yaşamını yitirdiği odaya ait çıkan görüntüleri izlerken, kendisini bir “faşizm dizisi” izler gibi hissettiğini belirterek, olayın aydınlatılması için yaptıkları tüm hukuksal girişimlerin engellendiğini dile getirdi. Kadirov, şu ifadelerde bulundu: “Kardeşimin vücudunda darp izleri, morarmalar vardı. Başının arkasına darbe almıştı. Sol gözünün altında morluklar vardı. Kardeşimi Ünal ölürdü. Eğer Ünal olmasaydı, bu cinayet çoktan aydınlatılmıştı ve suçlular cezalandırılmıştı. Bu görüntüler Şirin Ünal’ın kardeşimi öldürdüğünü ortaya çıkarıyor.”

NE YOLSUZLUK NE ÖLÜM TAKİP EDİLMEDİ

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018’de Giresun’un Eynesil ilçesinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Vatan’ın ölümünün intihar ya da yüksekten düşme olduğu iddia edildi. Vatan’ın ölümünün araştırıldığı dosyaya, 16 Temmuz 2020’de takipsizlik kararı verildi. Ailesi Vatan’a siyah bir aracın çarptığını ve dönemin AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girerek olayın üstünü kapatmaya çalıştığını belirtti.

Canikli’nin yeğeni Kemal Canikli’nin eşi Rüzgar Canikli de geçtiğimiz aylarda açıklama yaparak, Nurettin Canikli’nin yeğeni Kemal Canikli ile birlikte Vatan’ın babası Şaban Vatan hakkında yalan haberler yaptırarak, “deli” olduğunu iddia ettiklerini söylemişti. Yaptığı açıklamalarda Kemal Canikli’nin Nurettin Canikli’nin sağ kolu olduğunu söyleyen Rüzgar Canikli, yolsuzluk yoluyla mallar elde edildiğini ve bu malların çeşitli insanların üzerine yapıldığını iddia etmişti. Buna rağmen ne yolsuzluk iddialarına ne de Vatan’ın ölümüne dair Canikli hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı.

YELDANA KAHARMAN’IN ÖLÜMÜ AYDINLATILMADI

1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin sorumlularından biri olan ve yargılanmayan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu 27’nci dönem AKP milletvekili Tolga Ağar da “aklanan” isimler arasında yerini aldı. Tolga Ağar’ın adı 28 Mart 2019 yılında Xerpêt’te evinde ölü bulunan Kazakistan uyruklu Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Yeldana Kaharman’ın şüpheli ölümünde geçti. İntihar ettiği öne sürülen Kaharman’ın ölümü ile ilgili organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Ağar’ı işaret ederek sorumlu tuttu. Peker, Ağar’ın Kaharman’a cinsel saldırıda bulunduğu ve Kaharman’ın şikayetinden sonra ölü bulunduğunu söyledi. Alkollü olduğu ve kendisini asarak intihar ettiği iddia edilen Kaharman’ın otopsi raporunda, alkole rastlanılmadığı ve boyundaki yumuşak doku ve kıkırdakta herhangi bir iz olmadığı, kanamanın olmadığı tespit edildi. Otopsi raporu, Kaharman’ın öldürüldükten sonra asıldığı ihtimalini de güçlendirdi.

İKİ SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ SERBEST

Sarallar olarak bilinen suç örgütü lideri Allattin İlyas Saral ve yine Şahinler olarak bilinen suç örgütü lideri Sedat Şahin de, işledikleri onlarca suça rağmen tahliye edildi. 2005 yılında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye azmettirmek, yağma, hürriyeti tahdit” suçlarından 3 kez müebbet ve 40 yıl 5 ay hapis cezası verilen Şahin, temyiz duruşmalarında “Delil yetersizliği” iddiasıyla 2011’de beraat etti. En son “Suç örgütü lideri yöneticisi olmaktan” yargılanarak 8 yıl cezaevinde kalan Şahin, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Cezaevi’nden 20 Temmuz’da tahliye edildi. Şahin tahliye olur olmaz MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesi de dikkat çekti.

12 Haziran’da tutuklanan Saral ise, “Suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak” ve “Nitelikli yağma” suçlarından 27 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, 21 Temmuz’da tahliye edildi. Gazeteci Tolga Şardan’ın 11 Kasım 2022’de T24’te yayınlan yazısında, Süleyman Soylu’nun Sarallar Grup’la temasları olduğunu iddia etti. Bahçeli ve Soylu’yla bağlantıları olduğu iddia edilen iki suç örgütü liderlerini tahliye eden hakim Hakan Türkön ise, Yargıtay üyeliğine atandı.

AKP’Lİ İBRAHİM YILDIZ YARGILANMADI

Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar katledilirken, oğulları Ferit ve Fadıl Şenyaşar yaralandı. Hastanede gördüğü tedavi sonrası cezaevine götürülen Fadıl Şenyaşar’a, 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Katliam sonrası eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ve katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, faillerin yargılanması ve Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması talebiyle 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ne başladı. Yıllarca yakalanmayan AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, yeğeni Osman Şah Yıldız ve Osman Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi, adliyeye giderek teslim oldu. Yıldız’ın ağabeyinin de aralarında bulunduğu 4 kişi, “Kasten adam öldürme ve delilleri karartma” suçlamasıyla tutuklandı. Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız’a, “Haksız tahrik altında suç işlediği” nedeniyle 18 yıl hapis cezası verildi. Katliamın üzerinden geçen 4 yılın sonunda hazırlanan iddianamede, AKP’li vekil Yıldız hakkında ise herhangi bir suçlamaya yer verilmedi.

Şenyaşar ailesi, 18 Temmuz’da Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılmaması ve adaletin sağlanmaması üzerine 846 gün boyunca Urfa Adliyesi önünde sürdürdükleri adalet mücadelesini Ankara’ya taşıdı. Ailenin adalet mücadelesi Ankara’da sürüyor.

İPEK ER’İN FAİLİNE SOYLU KORUMASI

Êlih’in Qûbîn (Beşiri) ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz eden ve intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan, iktidar zırhına alındı. Fail Musa Orhan’ın tutuklanmamasına tepki gösterenler, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından, “Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni, HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lilerin yaptıklarının üstünü örtmektir” ifadeleriyle hedef aldı. Orhan tutuklanmadığı gibi, sanatçılarında aralarında olduğu birçok kadın hakkında soruşturma açıldı.

Orhan hakkında 3 Aralık 2021’de, “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan verilen 12 yıl hapis cezası, “İyi halli” denilerek 10 yıla indirildi. Mahkeme bunun yanı sıra, “Kaçma şüphesi bulunmadığı” iddiasıyla adli kontrol tedbiri uygulayarak, Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. ATK raporunda fail Orhan’ın, Er’e yönelik eyleminin doğrulanmasına rağmen verilen cezanın düşürülmesi, tutuksuz yargılanması ve yargının olayın yaşandığı günden bugüne devam eden tutumu, iktidarın yargı eliyle tecavüzcüleri nasıl koruduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

ÖDÜL GİBİ CEZA

Ankara’da şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır’ın (Sema Esen) ölümüyle ilgili açılan davada da cezasızlık politikası devreye konuldu. Çakır, Ankara’da şüpheli şekilde yaşamını yitirmeden önce 17 Nisan 2020’de kendisine şiddet uyguladığı anlara ilişkin görüntülerini sanal medyada canlı yayınlayan Ümitcan Uygun hakkında şikayetçi oldu. Fail Uygun ve bu sırada evde bulunan arkadaşı Enes Özdemir, gözaltına alınmalarının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturma sonunda failler hakkında dava açılırken, Ankara 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi Uygun’a, “konut dokunulmazlığını ihlal”, “Bilişim sistemine usulsüz giriş” ve “Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” ve tehdit suçlarından toplamda 4 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Enes Özdemir’e de “Konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası vererek erteledi.

‘BABASI SOYLU’NUN ARKADAŞI’ İDDİASI

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Uygun’un gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmasına dair bazı iddialarda bulundu. Peker, Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olan Uygun’un babasının dönemin İçişleri Bakanı olan Soylu’nun yakın arkadaşı olduğunu ve bu şekilde kurtarıldığını belirtirken, bunun için “gerekli adli tıp raporu hazırlandığı” iddiasında bulundu.

BİR KADINI DAHA KATLETTİ

Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olan Uygun, Ankara Mamak ilçesinin Akdere Mahallesi’ndeki evinde 5 Ağustos 2021’de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Esra Hankulu’nun ölümüyle bir kez daha gündeme geldi. Hankulu’nun ölümüyle alakalı, “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Uygun’a, mahkemece 13 Nisan 2022’de TCK’nin 87/4 (kasten yaralama) maddesinden hüküm kuruldu. Mahkeme Uygun’a savcının “ağırlaştırılmış müebbet” hapis istemli mütalaasının aksine, 10 yıl hapis cezası verdi.

YOLSUZLUĞU ARAŞTIRMAKLA GÖREVLENDİRİLDİ!

İçişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 17 Kasım 2016’da, ardından 19 Ağustos 2019’de kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi, birçok defa yolsuzlukla gündeme geldi. Adı bir çok yolsuzluğa karışan eski Mardin Valisi ve kayyım Mustafa Yaman, belediyeye bıraktığı 1 milyar 180 milyon TL borç ile 10 Haziran 2020’de görevden alınarak, Mülkiye Müfettişi yapıldı.

Yaman’ın görevden alınmasıyla birlikte Mülkiye Müfettişleri tarafından belediyede inceleme yapıldı. İncelemeler sonucunda kayyım döneminde 539 milyon 738 bin 587 TL değerindeki 36 ayrı ihalede yolsuzluk yapıldı. Müfettişler bu incelemelerde, firmalara 98 milyon 261 bin 842 TL fazladan ödeme yapıldığını tespit etti. Kayyım Yaman’ın belediye bütçesinden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’li bakanlara yüz binlerce liralık hediyeler alındığı raporlara yansıdı. Ayrıca Yaman ile Soylu’nun Mêrdîn’de bir kuyumcuda hediye aldığı sırada çektiği fotoğraf ortaya çıktı. Yine tüm bu yolsuzluklara rağmen Mülkiye Müfettişliğine atanan Yaman, görevini sürdürüyor.

UYUŞTURUCU KAÇAKÇISI BERAAT ETTİ

Yine uyuşturucu kaçakçılığından yargılanan ve Erdoğan ile Soylu’nun da aralarında olduğu birçok eski bakanla fotoğrafları çıkan L’actone Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, 30 Ocak’ta beraat etti. Kolombiya’dan “Kozmetik ürün” adı altında uyuşturucu ticareti yapmak suçundan Aralık 2022’de tutuklanıp Mayıs ayında tahliye edilen Akat, “Uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme” suçundan “Kuşku sınırlarını aşan, kesin, inandırıcı ve hukuka uygun delil elde edilemediği” iddiasıyla beraat etti. Yine iktidarın önemli isimleriyle fotoğrafları çıkan bir uyuşturucu kaçakçısı, yargı eliyle “AK”landı.

Exit mobile version