ANTALYA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan sağlık emekçilerinin özlük haklarına yönelik yasayı eleştirdi.
Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, 6 aydır beklenilen yasanın bir önceki yasa tasarısından bile geri durduğuna işaret ederek, gelen yasa teklifinin de tasarının hazırlanış sürecinde sağlık meslek örgütlerine danışılmadığını belirtti. Yasal düzenlemelerin yetersizliğine dikkat çeken İçöz, “Taleplerimize kulaklarınızı ve gözlerinizi kapatmayın diyoruz. TBMM getirilen yasa teklifi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılamıyor. Oyalama değil haklarımızı istiyoruz. Haklarımızı gasp eden bu düzenlemeye karşı sağlık ve sosyal hizmet iş kolundaki emek ve meslek örgütlerinin bütün bileşenlerini 15 Haziran’da 1 günlük iş bırakmaya davet ediyoruz” dedi.
Yasa tasarısının bütün itirazlara rağmen mecliste görüşülmeye devam ettiğini kaydeden İçöz, tasarıyı kazanım olarak sunan iktidar ve yandaş sendikaların sağlık emekçilerini sefalete mahkum ettiğini vurguladı.
“İktidar bloğuna, muhalefet partilerine bir kez daha sesleniyoruz. Yasa tasarısını önerilerimizi dikkate alan şekilde genişleterek yasallaştırın” diyen İçöz, önerilerini şöyle sıraladı:
- “Yasa tasarısında sabit ek ödemelerin emekliliğe yansıyacak ve temel ücretimizi yoksulluk sınırı üzerine çıkaracak tek kalemde maaş uygulamasına uygun bir şekilde düzenleyin. Yoksulluk sınırı üzerinde temel maaş belirlenmesinden sonra eğitim durumu, yapılan işin riski, çalışma yılı vb kriterler ile giydirilmiş maaş düzenlenmesi yapılmalıdır.
- Angarya çalışma, fazla mesai baskısında bizleri bırakacak performans ödeme sistemini bırakın yükseltmeyi kaldırın. Performans demek daha fazla işlem yaparak kamuya daha fazla yük demek. Performans demek angarya köle çalışmak demek. Performans demek daha fazla hata yapıp malpraktis ile karşı karşıya kalmak demek.
- Sağlık iş kolundaki tüm emekçiler nasıl ekip olarak çalışıyorsa düzenlemede ekip anlayışına uygun tümünü kapsamalıdır.
- Sağlığın da bir bileşeni olan ve aynı işkolu olan sosyal hizmet emekçilerinin tümünü de kapsayacak bir şekilde yasa taslağında düzenleme yapılmalıdır.
- ASM’lerde çalışan personelin tamamı bu yasadan yararlandırılmalıdır. Hekimleri işveren konumuna düşüren cari harcamalar (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) ile uğraşmak zorunda bırakan uygulama sonlandırılmalıdır.
- Koruyucu sağlık hizmetlerin öncelendiği birinci basamak sağlık sistemi gerçekleşinceye kadar ASM’lerin tüm masrafları kamu bütçesinden hekimleri işin içine dahil etmeden karşılanmalıdır. Hekim dışı diğer sağlık emekçileri de kadrolu güvenceli istihdam modeli ile çalıştırılmalıdır.”