Milyarlarca Dolarlık Vurgun Yapanlara İlişmeyenler Gözlerini Yoğurtçu Kadınlara Dikiyor

Cizre’de Sebze Hali’nde yıllardır yoğurt satarak geçimlerini sağlayan kadınlar, son dönemlerde kayyım yönetimindeki belediye zabıtasının hedefinde. Kadınlar, zabıtaların baskı ve tehditlerinden dolayı yoğurt satamaz hale geldiklerini söyledi.

ŞIRNAK – Sermaye devletinin varlığı yolsuzluk, talan ve rantiyenin temel nedeni iken, milyarlarca dolarlık vurgunlar yapanlar ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor yada yurtdışına kaçıyor. Yıllarca bakanlık yapmış olan ekonomi politikalarıyla dövizdeki tırmanışı tetikleyen damat Albayrak bir instagram mesajıyla 128 milyar dolar ile birlikte sırra kadem basarken, devletin gücü ve yasaları sadece yoksullara geçiyor.

MA’dan Zeynep Turgut’un haberine göre; Çalışma olanaklarının sınırlı olduğu Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan halk hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. Bunlardan bir kısmı da her gün sabahın erken saatlerinde koyun ve ineklerden elde ettikleri yoğurdu kent merkezine getirerek satan Cizreli kadınlar.

Yoğurt satmak için her gün merkezde bulunan Sebze Hali’ne gelen kadınlar kayyım yönetimindeki Cizre Belediyesi’nin zabıtalarının hedefinde. Zabıtaların tehdit ve saldırıları ile yüz yüze kalan yoğurtçu kadınlar, her gün zabıtalar tarafından “kontrol” edilip yerleri değiştiriliyor. bazen de halden çıkartılıyor.

ZABITA BASKISI 

İlçeye bağlı Kurtuluş köyünden her sabah ilçe merkezine gelerek yoğurtlarını satan Fatma Bilgiç, “Her gün sabahın ilk ışıkları ile kalkıp ilçeye gelip yoğurt satıyorum. Yoğurt kovası 20 ile 30 TL arasında değişiyor. Yoğurt elimizde kalmasın diye de ucuza satıyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.  Bazen eve elimiz boş gidiyoruz. Belediye zabıtaları yoğurdumuzu rahat rahat satmamıza izin vermiyor. Biz her gün zabıtaların tehditlerine maruz kalıyoruz. Ancak yoğurt satarak evimi geçindiriyorum. Tek isteğimiz zabıtaların bizi rahat bırakmalarıdır” diye konuştu.

GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Yoğurt satan bir diğer kadın Mevlüde Menderes de, yıllardır geçimini bu şekilde sağladığını ifade ederek, “Eskiden yoğurt satışlarımız çok iyiydi. Artık akşama kadar sadece bir kova yoğurt satmak için bekliyoruz. Kimse pazardan alışveriş yapmıyor. Herkes marketten alışveriş yapıyor. Eski kültür kalmamış” diye belirtti.

Bunun yanında ot toplamak için de yaylalara çıktıklarını belirten Menderes, “Topladığımız otları da buraya getirerek satıyoruz. Bu işi yapmazsak çocuklarımız aç kalacak. Ama zabıtalar buna da engel oluyor. Bize çok zorluk çıkartıyorlar. Ramazan ayındayız ve oruçluyuz. Ama buna rağmen bize zorluk çıkartıyorlar. Eşim 12 yıl boyunca cezaevinde kaldı ve bütün çocuklarımı, sattığım yoğurt ve bu otlar sayesinde büyüttüm” diyerek bu işle geçimini sağladığını ifade etti.

‘BİR YERİMİZ YOK’ 

Son dönemlerde ekonomik açıdan büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Evin Örnek ise, yoğurt satabilecekleri bir yerlerinin olmadığını belirterek, “Her gün sahurda uyanıyorum ve pazarda satacaklarımı hazırlıyorum. Daha sonra saat 7 gibi ilçeye ulaşıyorum. Pazarda bir çadır bile yok. Akşama kadar güneşteyiz. Bu kadar zorluk çekiyoruz, üzerine bir de zabıtalar bize zorluk çıkarıyor.  Artık bu olağanüstü durumdan çıkmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version