İZELMAN’da Grev Süreci Başlıyor

İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve SODEMSEN arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler 60 gün sonra greve çıkacak.

İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinde ara bulucu sürecinde de anlaşmaya varılamadı.

7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde bir önceki oturumda belediye yönetimi tarafından gelen ilk 6 aylık için yüzde 35’lik zam teklifi yinelendi. Teklif edilen zam işçiler tarafından kabul görmezken, taban ücret, primler ve sosyal haklar gibi mali maddeleri içeren 13 maddede yine ise bir ilerleme kaydedilemedi.

Evrensel’in aktardığına göre; Ara bulucu sürecinde de bir anlaşma sağlanamazken, ara bulucunun tutacağı uzlaşmazlık tutanağının taraflara ulaşmasının ardından son 60 günlük grev süreci başlayacak. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varamazsa işçiler greve çıkacak.

İŞÇİLERİN TALEBİ YÜZDE 75 ZAM

Sözleşme taslağında günlük brüt ücretleri 300 ile 350 lira arasında değişen 4 farklı grupta çalışan işçiler için ilk 6 ay için yüzde 75 zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talep edildi.

Yüzde 75’lik artış talebi iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar kalemlerine de yansıdı. Taslak sözleşme göre talep edilen iş riski primi 600 ile bin 350 TL arasında değişen rakamlara yükseltilmesi talep edildi.

Ayrıca yakacak yardımı (aylık) bin 100 TL’ye, yeni doğan çocuk yardımının 3 bin TL’ye, evlilik yardımının 1 cumhuriyet altınına, eğitim yardımının (yıllık) 5 bin 750 lira ile 10 bin 70 arasında değişen rakamlara, öğlen yemeği ücretinin net 100 TL’ye, birleştirilmiş sosyal yardımların ise aylık net 2 bin TL’ye yükseltilmesi taslak sözleşmede yer aldı.

“ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANMAKTAN GERİ KALMAYACAĞIZ”

Görüşme sonrası şirket önünde işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral, “Hiçbir maddenin geçmemesi demek emekçilerin ısrarlı tavrının var olduğunu gösterir. Arabulucu sürecimiz sonlandı. Son iki aylık döneme giriyoruz. Ama geleneklerimizde olduğu gibi daha önce nasıl yaptıysak şeffaf bir şekilde işçi arkadaşlarımıza yapacağız. Masayı terk etmeyeceğiz ama alanda da üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan geri kalmayacağız” dedi.

“EYLEMLERİMİZE BAŞLAYACAĞIZ”

Daha sonra söz alan Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise, “Bu alanları dolduracağız. Bundan sonra söz sizin olacak. En iyi toplu sözleşme masada bitendir. Ancak bu düşüncede olmamız yasal haklarımızdan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. Eylemlerimize başlayacağız. Bizi belli bir ay içerisine sıkıştırıp bu toplu sözleşmeyi bitirme düşüncesini herkes kafasından çıkarsın. Önümüzdeki dönemde yaşayacağız her türlü seçim veya benzeri şeyler bu toplu sözleşmenin gidişatını değiştirmeyecek. Biz sandığa gittiğimiz zaman buradaki aklımızı orada kullanacağımızı da herkes bilsin. Burası başka bir şey sandık başka bir şey. Kimse işçinin aklıyla dalga geçmesin” diye konuştu.

Exit mobile version