İSTANBUL – DİSK’e bağlı Genel İş sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi taşeron işçileri Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda dün(12 şubat) eylem yaptı.
“Eşit işe eşit ücret” şiarıyla yapılan eylemde, işçiler maaşlarının düşürülmesini ve sigorta primlerinin yatırılmamasını protesto etti. İşçiler geçen yıl işten atılan arkadaşlarının derhal işe alınmasını ve aylardır ertelenen toplu sözleşmenin imzalanmasını istedi.
“Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez”, “Sefalet Ücreti İstemiyoruz”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız”, “İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz” sloganlarının yükseldiği eylemde söz alan, Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, Bakırköy halkına her daim 7/24 hizmet veren bin 100 belediye işçisinin, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek ve günümüz şartlarında, insanlar evlerinden dışarı çıkamazken, canını tehlikeye atıp ailesinin geçimini sağlamak için mücadele ettiğini vurguladı.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN SONRA EN RİSKLİ ÇALIŞMA GRUBU BELEDİYE HİZMETLERİ’
Çiftçi, “Salgın sürecinde sağlık çalışanlarından sonra en tehlikeli ve en riskli çalışma grubu belediye hizmetleri olmuştur. Bu süreçte çöp toplama hizmetleri başta olmak üzere, diğer tüm belediye hizmetleri ile kendimizi ve ailemizi risk altına alarak çalışmalarımız hiç aksamadan ve hiç durmadan devam etmiştir” dedi.
Sorunların masa başında çözülmesinden yana olduklarını dile getiren Çiftçi, bugün itibariyle gelinen noktada belediye şirketinde çalışmakta olan bin 100 civarındaki işçinin mağduriyet yaşadığını belirtti. “Bu mağduriyetin temeli, toplu iş sözleşmesinin olmamasıdır” diyen Çiftçi, 2018 yılından bu yana önemli bir çok sorun yaşandığını fakat hiçbir ama çözüme getirilmediğini vurguladı ve bu sorunları şöyle sıraladı:
▪ “Kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma.
▪ Kısa çalışma ödeneği.
▪ Açlık sınırına yakın yoksulluk sınırı altında bir maaş ile yaşamaya mahkum edilmek.
▪ Maaşların düşülmesi.
▪ Kişiye göre uygulamalar, ünvan değişikliği ve görevlendirmelerdeki yanlışlar.
▪ Onayı ve isteği olmadan işçilerin başka kurumlara devredilmesi.
▪ Saha da personel eksikliği ile iş yükünün artması.
▪ İş kıyafetlerinin iş ayakkabılarının temin edilmemesi.
▪ Mesailerin verilmemesi.
▪ Soyunma yerlerinin olmaması yada düzensizliği.
▪ Pandemi sürecindeki riskli çalışma durumunun devam etmesi.”
Çiftçi, tüm bu olumsuzluklara karşı topyekun ve kararlı bir şekilde mücadele etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
İşçiler, eylemlerini Bakırköy Özgürlük Meydanı’ndan sloganlar ve ıslıklarla Belediye Başkanlık binası önüne taşıdı. Burada da işçiler ıslık ve alkışlarla “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez”,”Maaşlarımız düşürülemez”, “Kısa Çalışma Ödeneği”, “Esnek Çalışma İstemiyoruz” ve “Kuralsız ve toplu iş sözleşmesiz çalışmak istemiyoruz” sloganlarıyla hak gasplarını protesto etti.