Diyanet’in yıllık maliyeti 5 milyon TL olan yayınların bulunduğu dijital arşivinin bir bölümünü erişime açmasıyla dikkat çeken söz konusu fetvalara yenileri de eklendi. Özellikle sosyal medyada en çok ses getiren ise kurumun Kadın ve Aile kitaplığında yer alan Aile Hayatımız isimli kitaptaki cümleler oldu.
2015 yılında neşredilen kitapta çiftlerin birbirlerinin mahrem yerlerine ‘fikir verecek’ ölçüde bakabileceği yönünde bir fetva bulunuyor. Söz konusu fetva, beraberinde iki şerhi de getiriyor; birbirlerinin mahrem yerlerine bakmak isteyen çiftlerin ‘evlenme niyetinde olması’ şartı ve ‘haddi aşmama’ şartı.
Kitapta bu konu kendisine “Taraflar birbirlerinin fizikleri hakkında fikir verecek yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl maksadı cinsellik olmadığına göre, görme konusunda haddi aşmak da doğru değildir. Bu iş, yakınlarında üçüncü kişilerin bulunduğu ortamlarda yapılmalıdır” satırlarında yer buluyor.
Sosyal Medya İçin ‘Mahremiyeti İhlal’ Yorumu
Arşivin erişime açılan bölümü içerisinde yer alan Sorularla Mahremiyet Bilinci isimli kitapta yer alan bir bölüm de yine dikkat çeken fetvalar arasına girdi. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberleştirdiği kısım, “Hangi paylaşımlar mahremiyet ihlali olarak değerlendirilir” sorusu üzerine şekilleniyor.
Bu soruya Diyanet’in verdiği tartışma yaratan cevap şu şekilde:
“Ailesinin, eşinin, çocuklarının fotoğraflarını paylaşması insanın kendi özel hayatını ifşa ve mahremiyetini ihlal etmesi anlamına gelir. Bu paylaşımı yapmayanlar ise ‘Bu kadın/adam hiç kocasının/karısının fotoğrafını paylaşmıyor, acaba boşandı mı, acaba arası mı bozuk, acaba ayrı mı yaşıyor ya da çocukları var mı, niye hiç çocukların fotoğrafı yok?’ benzeri sorulara muhatap olmaktadırlar. Bu durum o kişinin mahremiyetinin üçüncü şahıslar tarafından ihlal edilmesidir.”