Büro Emekçileri Birçok İlde Sokaktaydı

Birçok kentte eylem yapan BES, "İnsanca yaşanacak bir ücret için ek zam" talebini yineledi.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), “İnsanca yaşayacak bir ücret için ek zam” talebiyle İstanbul, Ankara, Kocaeli, Trabzon, Samsun, Diyarbakır, Van, Adana, Aydın, Denizli başta olmak üzere bir çok kentte eylem yaptı.

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin tarihinin hatırlatıldığı açıklamalarda, kamu emekçileri olarak fiili ve meşru bir hatta direnerek kurulan sendikaların tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesine kararlılıkla devam ettiği kaydedildi.

‘İKTİDAR KADINLARI KÖLELEŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR’

Pandemi sürecinde işçi ve emekçilere işsizlik ya da ölümün dayatıldığı vurgulanan açıklamada, “Pandemi döneminde her ne kadar zorunluluk olsa da normal koşullarda kalıcı hale getirilmesi asla kabul edilemez. Yine kadını ev ve bakım işlerini daha çok yapabilmesi ve daha çok çocuk doğurabilmesi için eve hapsetmek isteyen siyasal iktidar, diğer yandan kadına yönelik şiddeti önlemede İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası çok önemli bir hukuki aracı iptal etmek istiyor. Bu hamle aynı zamanda kadınların; yaşamını, emeğini savunamaz hale getirilerek daha çok sömürülebilmesini, köleleştirilmesini amaçlıyor” denildi.

‘MAAŞLARIMIZ HER AY ERİMEYE DEVAM EDİYOR’

Kentlerde yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı: “Yargı talimatla, maliye ve SGK yapılandırma adı altında aflarla faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkeyi A.Ş gibi yöneteceğiz diyenlerin getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde hak hukuk adalet talebi her geçen gün yükselirken kamu kurumlarında liyakat yerlerde sürünüyor. ‘Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz’ yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor.

İktidar geçmiş yıllarda hedeflediği enflasyon oranları, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla bile uyuşmamış, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları iktidarın açıkladığı oranlarının en az iki katı olarak gerçekleşmiştir. 2021 takvim yılının ilk yarısı için verilen yüzde 3’lük maaş farkı Mayıs ayı itibarıyla açıklanan yüzde 6,4 enflasyon farkı ile ortadan kalkmıştır. Kaldı ki, açıklanan enflasyon farkı gerçeklikten uzak olduğu bağımsız iktisatçılardan oluşan bir grup ile sendikamızın her ay açıkladığı gerçek enflasyon farkının uzağında olduğu, sendikamızın 2021 yılının ilk beş ayında hesapladığı enflasyon farkını yüzde 17,3 olduğu bilgisi genel kamuoyu ile paylaşılmıştır.

‘EKONOMİK KAYIPLARIMIZ TELAFİ AŞAMASINI ÇOKTAN GEÇMİŞTİR’

Yaşadığımız ekonomik kayıplar yüzdelik zamlarla telafi edilme aşamasını çoktan geçmiştir. Geçmiş yıl kayıplarını giderecek ve temel ücrete yapılacak oranda seyyanen telafi ücret artışları yapılmalı, seyyanen yapılacak bu ücret artışlarına ek olarak ‘öngörülen değil, gerçekleşen enflasyon’ oranın ve ekonomik büyümeden çalışanlara pay verilmelidir.”

Eylemlerde, şu talepler sıralandı:
▪ “Bugün ülke genelinde alanlardayız, eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz.
▪ TÜİK’in açıkladığı gerçek olmayan enflasyon rakamlarına göre değil. Bağımsız iktisatçılardan oluşan kuruluşların ve sendikamızın açıkladığı enflasyon verilerine göre ek zam talep ediyoruz.
▪ Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.
▪ Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatın esas alınmasını istiyoruz.
▪ Ücretsiz, nitelikli, anadilinde kurum kreşleri açılmasını istiyoruz.
▪ Ücretsiz kamusal yaşlı ve hasta bakımı istiyoruz.
▪ Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, bireysel emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz.
▪ Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz.
▪ Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz.
▪ Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz.
▪ Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.
▪ Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz.
▪ Eşitlik, özgürlük, barış, adalet laiklik ve demokrasi istiyoruz.

(etha)

Exit mobile version